1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 33
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Zmiany w piersi
orka30

Odpowiedzi: 82
Wyświetleń: 37933

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2012-08-28, 12:08   Temat: Zmiany w piersi
dziękuję bardzo :)
orka30

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2012-08-27, 14:34   Temat: Zmiany w piersi
udało mi sie dotrzeć po wyniki, co prawda po 3 miesiacach a nie 2 tygodniach, ale jak już wiedziałam, ze nic groźnego, to sie tak nie spieszyło.

rozpoznanie: 540055: fibrosis et adenosis focalis mammae.

bardzo prosze o przetłumaczenie

termin kontrolnego USG 10 październik
orka30

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2012-05-25, 10:50   Temat: Zmiany w piersi
u mnie dobre wieści :)

biopsja MMT nie wykazała zmian nowotworowych. zmiana usunięta w całości.

nie zacytuję wyniku, bo patolog nie podpisał go, ale go widziałam :) i onkolog powiedział, że to jakieś zwłóknienie.... "żadnej sugestii nowotworu złośliwego" :)
mam jeszcze przyjsć za 2 tygodnie po wyniki podpisane i do kontroli krwiaka (bo jakis tam sie zrobił) :) no i oczywiście kontrola za 6 m-cy - USG
orka30

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2012-05-16, 11:35   Temat: Zmiany w piersi
dzięki akos6, a jak samopoczucie dzisiaj?
orka30

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2012-05-16, 09:38   Temat: Zmiany w piersi
witam się ponownie :)

wczoraj miałam biopsję MMT, lekarz robiąca powiedziała, że usunęła całą zmianę, nawet z zapasem... za 2 tygodnie wyniki...
orka30

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2012-03-21, 16:17   Temat: Zmiany w piersi
gaba, tak się wyraziła pani doktor która w wyniku USG wpisała (jednak), ze zmiana sie kwalifikuje do biopsji MMT oraz chirurg onkolog w CO w Krakowie - że zostanie usunięta cała zmiana i zrobione badanie histopatologiczne. Nigdzie mi tego nie napisali, powtarzałam co powiedzieli. Natomiast zaczęłam szukać tu na forum postów związanych z biopsją MMT i trafiłam między innymi na wątek nancy77, gdzie się wypowiedziałam.
między innymi w zwiazku z tym co piszesz na temat biopsji MMT odwiedzę jeszcze jednego onkologa - mam termin na 10 kwietnia. zobaczymy co on powie...

nancy77, dzięki za info, jak pisałam poczekam na wizytę do 10 kwietnia i zobaczymy...
orka30

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2012-03-15, 22:34   Temat: Zmiany w piersi
dzięki :)
idę jutro, wezme jakąś dobrą ksiażkę i wałówę co by z głodu nie paść :-D

[ Dodano: 2012-03-16, 16:22 ]
łooo... wystałam i wysiedziałam sie raptem 7 godzin, ale mam skierowanie i termin - 14 maja... będzie biopsja mammotomiczna faktycznie. musze jeszcze jakieś badania krwi zrobić - układ krzepnięcia chyba, bo grupę krwi mam zrobioną w ciąży... no i zaszczepić się na wzw B
dzięki za rady i kciuki.
orka30

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2012-03-15, 12:32   Temat: Zmiany w piersi
witam się ponownie z aktualnosciami.

wczoraj udało sie zrobic USG:

"piersi o budowie mieszanej tłuszczowo - gruczołowej. W piersi prawej na pograniczu kwadrantów górnych na 12-ej ok. 5-6 cm od brodawki utrzymuje się nieco nieostro ograniczona strefa hypoechogeniczna o wymiarach 7x6 mm. Zmiana kwalifkuje się do biopsji mammotomicznej pod kontrolą USG. W piersi lewej nie stwierdza sie zmian ogniskowych litych ani torbielowatych. w dołąch pachowych nie uwidoczniono powiększonych węzłów chłonnych. BI RADS 4a"

więc obcy w piersi raczej nie urósł od sierpnia zeszłego roku (w USG byłą ocena 5x 6 mm, w mammo - średnica 10 mm), co najwyzej "odsunął" sie od brodawki ;) ale to pewnie "wina" metody diagnostycznej....

pani doktor powiedziała, że wg niej lepiej to usunąć, zeby czegoś nie przegapić, ale w wyniku wpisała biopsję mammotomiczną... to jest chyba biopsja wspomagana próżnią? czy jest mozliwość, żeby w trakcie takiej biopsji usunać zmianę całkiem całkiem? mam nadzieję, ze po tej biospji juz jasność co do charakteru zmiany jest 100% czy tak jak w biopsji cienkoigłowej pewny jest tylko wynik potwierdzający złośliwość?

i co wogóle można wnioskować na podstawie wyniku tego i wcześniejszych badań? czy np. to, ze zmiana nie urosła coś moze sugerować?

z rozmowy dowiedziałam się, ze biopsję trzeba robić w CO na Garncarskiej w Krakowie... i tu mam pytanie - jeśli ktoś z Krakowa lub wie o CO w Krakowie - czy muszę mieć skierowanie od onkologa (termin mam na 10 kwietnia, ale nie w CO) na badanie? czy wystarczy że pojawię się z wynikiem...

druga opcja jak rozumiem, to rano stanąć w CO w kolejce i się zarejestrować i wtedy dostanę sie (lub nie ;) ) do onkologa w CO i on skieruje na biopsję?

z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie :)
orka30

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2011-12-16, 08:00   Temat: Zmiany w piersi
popieram, koniec z myślenicami, czas na świętowanie :uhm!:
orka30

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2011-12-15, 12:08   Temat: Zmiany w piersi
:) no moze faktycznie popierniczę :-D

decyzja co do ciagu dalszego podjeta - odpoczywam do sylwestra, a potem drążę...
orka30

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2011-12-15, 10:09   Temat: Zmiany w piersi
tak, chyba ze strieuką :)

ja miałam robione USG i mammografie przez kierownik zakładu radiologii w CO w Krakowie, biopsje i drugie USG robiła jej zastępca, samo badanie - wynik podpisany jest przez szefa zakładu patologii nowotworów w CO.
niby kurcze najlepsi z najlepszych :?ale?:
ciocia twierdzi, ze miałam szczęście do lekarzy a już trochę ich tam poznała przez 11 lat...

ale tak zrobię, bo inaczej mnie nerwy zeżreją...

[ Dodano: 2011-12-15, 10:15 ]
nika2, oczywiscie, ze mówiłam... jestem w kontroli u tej pani doktor juz od dawna i całą sytuację zna, moja mama również jest u niej, miała tez zmiany w piersi, ale okazały sie niezłosliwe (miała operacje - wycinali jej fragment piersi, było robione normalne badanie histopatologiczne z materiału wyciętego w trakcie operacji).

jak się pierwszy raz pojawiłam to sie mnie pytali z uśmiechem po co przedszkolaki przychodza na USG piersi i sie pchają do onkologa :-D

pani zna mnie już 11 lat.

ale macie rację, zrobię USG w styczniu i porównam wyniki (znaczy oczywiscie lekarz). to bedzie tak naprawdę 5-6 miesiecy od pierwszego USG.

[ Dodano: 2011-12-15, 10:17 ]
I dzięki za rady _littleflower_
orka30

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2011-12-15, 09:55   Temat: Zmiany w piersi
akos6, jestem z Krakowa.

hmmm... chyba zrobię tak - dam sobie dwa tygodnie luzu (na Święta :) , w styczniu zrobie w jakimś innym miejscu USG, poszukam dobrego specjalisty... zobaczymy co sie zmieniło z tym guzem od sierpnia (jak miałam usg i mammo)... choc ponoć ta co mi robiła jest świetna - słyszałam to od wielu osób, również onkolog sie upierała, zeby koniecznie do niej...
jak sądzicie lepiej jest do tego samego radiologa tylko na inny sprzęt, czy szukać innego radiologa? chyba ze spróbuje u dwóch różnych zrobic w tym samym czasie - co prawda "wyskocze" pewnie z 200 złotych, ale bedę mieć dwie "opinie"... które zapewne dopiero wprowadzą zamęt :|

jeszcze mnie zaciekawiło że w trakcie biopsji, jak pani robiła mi USG, to też napisała obszar o wymiarach 6x5 mm, czyli tak jak w pierwszym USG z sierpnia, inaczej niz w mammo (ale to mi już wyjaśnił Richelieu _littleflower_ ), wiec nie wiem czy mogę wnioskować, ze guzek od sierpnia sie nie zwiekszył?
oczywiście biorę tez pod uwage możliwość, ze pani przepisała "z rozpędu" z wyniku sierpniowego, choć wydaje mi sie że byłoby to bardzo nieładne z jej strony...
orka30

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2011-12-15, 09:10   Temat: Zmiany w piersi
strieuka, przeczytałąm jeszcze raz Twój wątek...
dobrze, ze masz wyznaczony termin operacji, fakt że to jeszcze ponad miesiac, ale bedziesz miała pewność.
ja pytałam pani doktor czy nie mozna by tego wyciąć. odpowiedzi już pisałam wyżej.
dodała jeszcze coś w stylu tego, co juz wcześniej napisał Richelieu w moim wątku "Aby lekarz zdecydował się na wycięcie, powinien mieć przynajmniej uzasadnione podejrzenie złośliwości zmiany". a tu wg niej nie ma, bo ona od początku podejrzewa łagodna zmiane, tylko dla "spokojności sumienia..." itd.
wszak nie zmusze jej, a moze powinnam? Mam świadomość (choć pani doktor też powinna mieć), ze na jej podejrzeniach to ja sie nie powinnam specjalnie opierać, bo ona sobie podejrzewa, ale życie i zdrowie moje...

podobieństwo jest owszem, aczkolwiek z moich krewnych nikt na raka nie umarł, żadnego... jedynie siostra mojej mamy ma raka piersi i kopie go juz w tyłek 11 rok... tak, że wydaje mi sie ze u Ciebie obciażenie dziedziczne jest znacznie wieksze... :-(
mimo to wiadomo, ze rak to nie tylko dziedziczność, więć moze to nie mieć najmniejszego znaczenia...

moze ktoś jeszcze mi podpowie co robić? drążyć czy poczekać? plizzz... bo mam zamęt w głowie straszny :-(
orka30

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2011-12-14, 14:11   Temat: Zmiany w piersi
u mnie w żadnym badaniu nie mogli okreslić charakteru zmiany... a że jest to było widać od razu... mammografia potwierdziła obecnosć zmiany wykrytą w usg...
chociaż moze ja Cię źle zrozumiałam :?:

ale może faktycznie "polecę" równolegle i spróbuję sie jakoś dostać do CO.
a do onkologa potrzebne jest skierowanie? chyba nie... chyba, że do chirurga onkologa trzeba...
orka30

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2011-12-14, 12:14   Temat: Zmiany w piersi
było tak:
usg pierwsze i mamografie robiła jedna pani doktor - z tego co o niej słyszałam - świetna w tym co robi - w obu badaniach dała BI RADS 0

biopsję też ona miała robić (w zasadzie pobierać materiał), ale była chora i robiła inna - dała 4a

oceny próbki dokonywał jeszcze inny lekarz...- pan profesor nadzw. itd....

każde badanie było robione na innej "maszynie" tzn. usg i usg z biopsją były robione na innym sprzęcie....

wiem, że wynik nie jest całkowicie wiarygodny :( dlatego pytałam onkolog (która pracuje normalnie w CO na Grancarskiej w Krakowie, ja byłam u niej w innej przychodni), czy nie dobrze by było zrobić dodatkowe badania lub wyciać dziadostwo i już...

to mi odpowiedziała, że ona od początku uważała, ze to nie jest złośliwe, ale dla spokoju zleciła biopsje i uważa, ze kontrola wystarczy...
rozmawiałam z ciocią i mówi, ze to naprawdę dobry fachowiec, jeden z lepszych w CO ...

sama nie wiem... nie chcę panikowac, szukać dziury w całym itd., ale gdybym chciała załóżmy dalszą diagnostykę, to naprawdę nie mam pomysłu jak - najbliższy termin do tej onkolog jest na kwiecień (i jeszcze nie rejestrują), a nie wiem czy mogę tak po prostu isć do CO?

Strona 1 z 3
Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron