1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Guz głowy trzustki, przerzuty do wątroby |
spike40
Odpowiedzi: 33
Wyświetleń: 24040
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-03-13, 13:49 Temat: Ból |
Z doświadczenia wiem (rak płuc u mamy rok temu) że nie warto czekać aż zacznie mocniej boleć. Moja mama jak zaczęła przyjmować morfinę była trochę splątana i też myślałam że za wcześnie z tą morfiną wyskoczyliśmy ale teraz wiem że najważniejsze jest to by nie bolało nie kontakt z nami bliskimi (bo ma się przeświadczenie że po morfinie chory nie ma z nami takiego kontaktu jakbyśmy sobie życzyli) tylko uniknięcie bólu. Jak jest ból chory przestaje chcieć walczyć bo ma dosyć. Gdy wyeliminujesz ból przyjdzie ochota na więcej życia. Mój ojciec dopóki go nie zaczęło boleć był pewien że jest zdrowy bo przecież nic go nie bolało. My musimy zacząć myśleć o chorych a nie o samych sobie. ja też miałam z mamą straszne obiekcje bo zaczęła sikać w majtki bo nie zdążyła po morfinie a ja chciałam ją mieć taką jak kiedyś, ale potem Pani psycholog wytłumaczyła mi że tu teraz ona jest ważna nie ja. Więc pamietaj Asiu jedyne co możemy zrobić to być i pilnować by nie bolało |
Temat: Guz głowy trzustki, przerzuty do wątroby |
spike40
Odpowiedzi: 33
Wyświetleń: 24040
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-03-13, 09:11 Temat: Guz głowy trzustki, przerzuty do wątroby |
Witam Cię Asiu. Jesteśmy w identycznym temacie Guz głowy trzustki z przerzutami do wątroby. Mojemu tacie znaleźli guza trzustki w lutym tego roku z przerzutami do wątroby tylko dlatego ze dostał żółtaczki mechanicznej bilirubina 5,5. Z tego co obserwuję u mojego taty to coraz większe zażółcenie od miesiąca ma co dwa dni biegunkę i bóle w okolicach pasa z tyłu i w nadbrzuszu. Jutro ma mieć protezowanie przewodów jak kardiolog się zgodzi bo ojciec jest po świeżym zawale. tata schudł też ponad 20 kilo.
Trzymam kciuki za Twoją mamę i życzę wam obu dużo siły, pozdrawiam Kaśka |
|
|