1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Zmiany w piersi |
strieuka
Odpowiedzi: 82
Wyświetleń: 37933
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-12-15, 20:42 Temat: Zmiany w piersi |
Orka popierniczyć trzeba odstresujmy się wszyscy ile się da!
Jak już mówiłam, popieram akos (to ja z Poznania ). Zrób usg. Może zwróć uwagę ( jak się uda) by badanie zrobiono tuż po zakończeniu miesiączki (a już na pewno nie przed). Może obraz będzie bardziej przejrzysty.
Jeśli chodzi o speców nad specami, to ten mój, który nic nie widział to ponoć od 15lat diagnozuje raka piersi, należy do jakichś stowarzyszeń i ach i och. Mój onkolog też mówił, że go bardzo ceni. Nie mówię absolutnie, że tak nie jest, po prostu jestem przekonana, że usg jest specyficznym badaniem. Podczas biopsji kukałam na ekran i zmiana wyglądała zupełnie inaczej. Dobra koniec kropka, przenosimy się w świąteczną strefę, która o guzach nie słyszała, co Wy na to? |
strieuka
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-12-14, 20:50 Temat: Zmiany w piersi |
Chodzi mi o to, że być może kto inny na innym sprzęcie określi charakter zmiany. U mnie określono ją raz jako łagodną, potem jako niewidoczną(zbudowaną z tego co tkanka piersiowa) a potem jako podejrzaną. I ta ostatnia faktycznie wyraźnie na wydruku jest. Nie oznacza to przecież, że zmian się pojawia i znika-bo przecież jest cały czas. Przekładając to na Twoją sytuację-być może charakter zmiany może być widoczny dla innego lekarza, ponieważ ewidentnie ocena tego co dany lekarz widzi jest subiektywna i zależna od różnych czynników. Dlatego też , na Twoim miejscu, na spokojnie bym weryfikowała charakter zmiany.
Chociaż uważam, szczerze powiem, że jesteśmy w dość podobnej sytuacji:
- diagnostyka obrazowa Twojej zmiany nie podpowiada jej charakteru, dlatego zlecono biopsję-wynik prawidłowy. No i jesteś w grupie ryzyka.
- diagnostyka obrazowa mojej zmiany podpowiada jej charakter-dlatego zlecono biopsję-wynik prawidłowy. No i jestem w grupie ryzyka.
Może się mylę, ale chyba wielkiej różnicy nie ma, wiedząc, że biopsja bywa niemiarodajna, nadal nie wiadomo co to za zmiana w 100%. |
strieuka
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-12-14, 13:06 Temat: Zmiany w piersi |
Orka, nie wiem. Ja sama byłam ponoć u speca nad specami i zmiany w zasadzie na obrazie usg nie znalazł. Nie wiem, gdybym nie poszła na usg wyznaczone przez poradnię chorób piersi, zostałabym z wynikiem od ów speca. I co? Nie wiem, czy on źle patrzył, czy nie było tego wtedy widać, nie mam pojęcia. Sama się zastanawiam, czy jeszcze gdzieś nie uderzyć i to zbadać. Jesteśmy zdaje się w podobnym wieku. Zastanawiam się nad mammografią, bo w kolejny obraz z usg nie wydaje mi się potrzebny. A może powinnam pójść do ów speca jeszcze raz i zapytać co on na to?
Orka u mnie w mieście jest kilka poradni chorób piersi. Może idź zarejestruj się, albo tj mi doradzono-do rodzinnego, powiedz, że guz w piersi, poproś o skierowanie do chirurga onkologa i zarejestruj się gdzieś gdzie dadzą najbliższy termin. Skierują Cię na diagnostykę (oczywiście dotychczasowymi badaniami się nie chwal). Możesz to robić równolegle z kontrolą zaleconą przez Twoją lekarkę. |
strieuka
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-12-14, 11:09 Temat: Zmiany w piersi |
Orka, mój wynik biopsji jest prawie identyczny. Tak sobie myślę, jakbyś poszukała dobrego radiologa z dobrym sprzętem. Jeśli nie teraz to przy najbliższej kontroli. Ja byłam na 4 usg - czwarte przy BACC i mam wrażenie, że interpretacja obrazu zależy od jakości sprzętu, umiejętności radiologa i pewnie jeszcze wielu innych czynników.
Wiadomo, że robienie usg do skutku (aż się coś znajdzie) może być męczące, ale z drugiej strony- jeśli jeden lekarz widzi zmianę a drugi nie widzi- to o czym to świadczy?
Wykonano BAC/USG z obszaru hypoechogenicznego o wymiarach 6x5 mm ze zmiany w piersi prawej na godz. 12.00
Kod BI RADS 4a
Ja rozumiem, że tu jednak było coś widoczne, bo na jakiejś podstawie lekarz nadał BI RADS 4a. Z tego co rozumiem, to był to inny lekarz. Nie wiem, takie moje sugestie, może warto zwrócić uwagę i wykorzystać wszystkie możliwości.
Jak już pisałam w moim wątku, moja ciocia walcząca z rakiem piersi również-tj Twoja, miała dobry wynik biopsji.
Pozdrawiam! |
strieuka
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-12-13, 21:16 Temat: Zmiany w piersi |
erin29 napisał/a: | Czekamy razem z Tobą |
Czekamy, czekamy |
strieuka
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-12-04, 14:22 Temat: Zmiany w piersi |
no właśnie, jak tam sprawy? |
|
|