Po badaniu profilaktycznym -TK niskodawkowe (akcja dla palaczy- ja byłam tylko biernym palaczem w dzieciństwie)
W płacie dolnym lewym w segmencie9/6 ok. 6 mm ognisko częściowo lite z brzeżnym rąbkiem matowej szyby-zwlóknienie okołooskrzelowe ?.Płuca z objawami rozedmy,rozlane pogrubienie ścian oskrzeli.Zmiany bliznowate w szczytach,po stronie lewej drobny zwapniały guzek.
Prosze o informację czy to jest poważne ? i co z tymi wynikami dalej robić
matra.N
Nie jestem lekazem, ale zaraz pewnie ktos z osob o wiedzy medycznej odpowie kilka zdan, aczkolwiek nie wiele dokumentacji udostepnilas.
Najlepiej skonsultowac z lekarzem, pulmunologia zajmuje sie badaniem pluc.
Mojego Tescia wlasnie tam przewieziono diagnostyka niestety troche trwa, takze najprawdopodobniej prywatna wizyta bedzie niezbedna.
Niestety choroby pluc nie dosiegaja tylko palaczy, aczkolwiek z tego forum i doswiadczenia dzis wiem ze kilka lat temu podjelem bdb decyzje i rzucilem palenie.
Proponuje wyszukac w internecie najblizszy oddzial pulmunologi, sprawdzic lekarzy w nim pracujacych i udac sie do jednego z nich na prywatna wizyte, to moze przyspieszyc ewentualny pobyt na oddziale (oby nie byl konieczny), ja tak wlasnie robilem, i zawsze bylo latwiej.
marta.n, w pierwszej kolejności powinniście udać się do pulmonologa.
Jakbyś miała więcej badań to umieść je na forum a niebawem pewnie wypowie się ktoś bardziej kompetentny. Wiadomo im więcej wyników badań umieścisz i bardziej szczegółowo opiszesz objawy tym lepszą i bardziej wnikliwą odp tutaj uzyskasz.
Kochani czy ktoś mi pomoże ?
Po badaniu profilaktycznym -TK niskodawkowe (akcja dla palaczy- ja byłam tylko biernym palaczem w dzieciństwie)
W płacie dolnym lewym w segmencie9/6 ok. 6 mm ognisko częściowo lite z brzeżnym rąbkiem matowej szyby-zwlóknienie okołooskrzelowe ?.Płuca z objawami rozedmy,rozlane pogrubienie ścian oskrzeli.Zmiany bliznowate w szczytach,po stronie lewej drobny zwapniały guzek.
Prosze o informację czy to jest poważne ? i co z tymi wynikami dalej robić
matra.N
marta.n ja fachowcem nie jestem, więc nie bardzo potrafię pomóc. Są na forum osoby kompetentne, które udzielą Ci odpowiedzi tylko musisz cierpliwie poczekać. Są to ludzie którzy mają pracę swoje rodziny a ja forum działają na zasadzie wolontariatu i nie siedzą tu 24/dobę.
Wynik TK widział jakiś lekarz? Możesz udać się do poradni chorób płuc tylko nie wiem czy jest tam potrzebne skierowanie czy nie.
_________________ Tatuś walczył 3 tygodnie - diagnoza DRP z przerzutami do kręgosłupa i wątroby 05.12.2014r. - 26.12.2014r. (*)
marta.n,
Tak,jak napisali poprzednicy - należy udać się z wynikiem do lekarza.
W przypadku guzków subcentymetrowych nie jest możliwe jednoznaczne określenie ich charakteru jedynie na podstawie badania obrazowego. Dodatkowo takie malutkie guzki ( o różnej etiologii) ma znaczna część populacji.
Zazwyczaj postępowaniem z wyboru jest obserwacja guzka w kolejnych badaniach obrazowych i ocena ewentualnych zmian ( wielkość, kształt, wysycenie kontrastem). O ścieżce postępowania decyduje lekarz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum