Po ostatnim badaniu USG otrzymałam taki oto wynik:
Badanie wykonano aparatem LOGIQ F6
W badaniu fizykalnym piersi o prawidłowej budowie.
W obu piersiach widoczne pojedyncze torbiele proste wielkości do 4 mm.
W piersi prawej :
P1 na godzinie 12 przyotoczkowo, odcinkowo szerszy przewód mlekowy z hypoechogeniczna z zawartością, bez unaczynienia w PD szerokości ok 2mm na dystansie ok 6mm, do kontroli
P2 na godzinie 9 przyotoczkowo obszar ze wzmocnieniem za tylną ścianą, z przegrodami,
częściowo z litą zawartością, o nierównych obrysach, pionowej orientacji, do weryfikacji mikroskopowej.
W obu piersiach bez innych widocznych zmian ogniskowych.
Doły pachowe bez podejrzanych radiologicznie węzłów chłonnych.
BIRADS 4A dla zmiany P2
BIRADS 3 dla zmiany P1
I moje pytanie, gdzie oddać skierowanie do onkologa i zrobić biopsję? Czy w swoim niedużym ośrodku, czy może w większym w Katowicach czy najlepiej w Gliwicach? Czy ma to znaczenie w dalszym leczeniu? Nie wiem jakie są terminy na biopsję w poszczególnych ośrodkach, bo wszędzie mi powiedziano że decyduje lekarz. U mnie w mieście biopsja prawdopodobnie byłaby na koniec września. W Gliwicach termin na pierwszą wizytę jest około 25.09.2019. O terminach biopsji decyduje lekarz (nie wiem jaki mniej więcej byłby czas oczekiwania).
Czy warto poczekać dłużej i robić badania w CO Gliwice?
Generalnie to zawsze lepiej zaczekać i zrobić biopsję w ośrodku leczącym tysiące chorych w ciągu roku. Większe prawdopodobieństwo że lekarz dobrze dobierze miejsce wkłucia, badany obszar jest niejednorodny, zwykle szybciej jest wynik his-pat. Ale to nie ma zastosowania w przypadkach pilnych, a do takich zalicza się: młody wiek (<35), szybki rozwój guza lub powiększenie węzłów chłonnych, duży guz, rodzinne obciążenie.
Uspokajająco w wyniku wygląda ocena lekarza na 4a (ryzyko złośliwości do 10%), ale dziwi że nawet w przybliżeniu lekarz nie podał wymiarów zmiany.
Cytat:
BI-RADS 3: badanie, w którym wykryto zmianę prawdopodobnie łagodną, ryzyko złośliwości wynosi do 2%, zaleca się kontrolę obrazową za 6 miesięcy, może dotyczyć zmian takich jak: skupiska mikrozwapnień, torbiele złożone, gruczolakowłókniaki, asymetryczne zagęszczenia. U kobiet z podwyższonym ryzykiem zachorowania na raka piersi zalecane jest wykonanie biopsji gruboigłowej i pobranie materiału do badania histopatologicznego.
BI-RADS 4: badanie, w którym stwierdza się obecność zmiany wymagającej wykonania biopsji w celu określenia charakteru opisywanej zmiany. Z uwagi na szeroki wachlarz ryzyka złośliwości w tej grupie, autorzy wyodrębnili trzy podkategorię, BI-RADS 4a, 4b i 4c, szacunkowe ryzyko obecności zmiany złośliwej rozkłada się w kolejności: 2-10%, 10-50% i 50-95%. W każdym przypadku zaleceniem będzie wykonanie weryfikacja histo-patologiczna zmiany w biopsji gruboigłowej lub mammotomicznej. https://www.braster.eu/pl...ly/skala-birads
vangandalf napisał/a:
Czy w swoim niedużym ośrodku, czy może w większym w Katowicach czy najlepiej w Gliwicach?
Tu poparłabym gabę i zastanowiłabym się nad ośrodkiem który specjalizuje się na tym polu. Doświadczenie w przeprowadzaniu badań i ich interpretacji jest bardzo ważne.
Pozdrawiam serdecznie
_________________ Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum