kobiecinka ma więc rację - kontrola efektów leczenia będzie się u Ciebie odbywała za pomocą samego TK. Natomiast PET może okazać się przydatny w wykrywaniu ew. wznowy, gdyby w przyszłości pojawiły się takie podejrzenia.
po ostatnim wlewie boli mnie trochę żyła, w która była lana chemia. Jest ona też zaczerwieniona i mniej elastyczna na długości ok 10 cm. Co można na to poradzić.
deep, trzymaj rękę w cieple, możesz spróbować maści z heparyna, maści z wyciągiem z kasztana lub z arniki lub jakiejś maści na siniaki (nawet mimo że nie masz siniaka). Jeśli śpisz na wznak, to śpij z tą ręką lekko uniesioną (np. opartą na jakiejś poduszce). Jeśli śpisz na boku, to unikaj spania na tej ręce. Niektórzy robią także okłady z liści kapusty, które najpierw należy lekko rozbić tłuczkiem, żeby puściły sok, następnie przyłożyć do zaczerwienionego miejsca i czymś owinąć.
ostatnią 6 chemię miałem 4 tygodnie temu. Tydzień temu miałem zrobiony tomograf i w śródpiersiu przednim pozostała "resztkowa masa wezłowa 3cm x 1,5cm". Znajduje się ona miedzy oskrzelikami. 3 cm to jest wymiar prawo - lewo a 1,5cm to jest przód-tył. Pierwotnie wymiar ten wynosił 11cm x 8,5cm x 4,5cm. Po 3 chemiach 4cm x 2cm. Morfologia i biochemia jest obecnie prawidłowa.
Badanie PET mam mieć zrobione jak przyjdą wyniki z trepanobiopsji po ostatniej chemii. W badaniu przed pierwszą chemią wyniki z trepanobiopsji był ok ("szpik bogatokomórkowy, prawidłowy).
Mam pytania:
Czy po 6 cyklach R-CHOP może stać się coś złego z moim szpikiem?
Jak długo po ostatniej chemi mieliście robiony PET kontrolny?
Czy w związku z taka masą pierwotną guza rozważyć temat naświetlania?
Pozdawiam Was i życzę dużo zdrowia dla wszystkich na wiosnę
Czy po 6 cyklach R-CHOP może stać się coś złego z moim szpikiem?
Może, nie tylko z tego powodu, że zawsze jest możliwa progresja choroby mimo chemii, ale także dlatego, że sama chemia niszczy szpik.
deep napisał/a:
Jak długo po ostatniej chemi mieliście robiony PET kontrolny?
8 tygodni
deep napisał/a:
Czy w związku z taka masą pierwotną guza rozważyć temat naświetlania?
PET pokaże, jaki jest charakter tej resztkowej masy węzłowej i jeśli się okaże, że chłoniak dalej tam siedzi, to na pewno powinny być naświetlania.
A co lekarze mówili o naświetlaniach?
Finlandia tak jak napisałaś naswietlania mam mieć w zależności od wyniku PET. Martwi mnie to, że pierwotna masa guza była na wysokości płuc, oskrzeli, a wiem ze do naświetlania bierze się wymiary pierwotne guza. Dlatego boje się ewentualnych skutków długofalowych naświetlania.
Po 6 chemii RCHOP mój guz w śródpiersiu ma wymiary 3x1,5 cm (tomograf). Wyjściowa wielkości to była 11 x 8,5 x 4,5 cm. Chłoniak PMBCL jest podtypem DLBCL - i najczęściej rozwija sie w śródpiersiu. Teraz wzywają mnie do szpitala aby podać dodatkowe dwie chemie RCHOP. Od ostatniej 6 minie właśnie 8 tygodni. Nie miałem tez robionego badania PET. Czy jest sens tych dwóch chemii po 8 tygodniach. Prosze o pomoc.
Po 6 chemii RCHOP mój guz w śródpiersiu ma wymiary 3x1,5 cm (tomograf). Wyjściowa wielkości to była 11 x 8,5 x 4,5 cm. Chłoniak PMBCL jest podtypem DLBCL - i najczęściej rozwija sie w śródpiersiu. Teraz wzywają mnie do szpitala aby podać dodatkowe dwie chemie RCHOP. Od ostatniej 6 minie właśnie 8 tygodni. Nie miałem tez robionego badania PET. Czy jest sens tych dwóch chemii po 8 tygodniach. Prosze o pomoc.
hej
Uważam, że jest sens. I to duży
Ja miałam też guza w śródpiersiu. W założeniu było 6 chemii, ale ostatecznie poddano mnie 8, później radioterapia. I to generalnie, jak guza już nie było Podejrzewam, że poddadzą Cię tym 2 chemiom, później PET i radioterapia.
Pamiętaj, że "dziada" trzeba zlikwidować i to się liczy. 2 dodatkowe chemie nie powinny na tyle zaszkodzić...bardziej...pomóc
Dzieki Miniu za odpowiedź. Cieszę się że u Ciebie jest wszystko ok. i wracasz już do pracy.
Ja w poniedziałek idę na 7 chemię R-CHOP, ale z tego co mówią w TV i radiu to na dniach ma zacząć brakować leków m. in. tych krórych sie leczy chłoniaki. Czy wiecie o które leki chodzi?
Dzieki Miniu za odpowiedź. Cieszę się że u Ciebie jest wszystko ok. i wracasz już do pracy.
Ja w poniedziałek idę na 7 chemię R-CHOP, ale z tego co mówią w TV i radiu to na dniach ma zacząć brakować leków m. in. tych krórych sie leczy chłoniaki. Czy wiecie o które leki chodzi?
Pozdrawiam Was serdeczne.
hej Deep
Dzisiaj wspominali o jednym tylko dostawcy, który nie dostarcza leku na czas. Nie podano, o które to cytostatyki i jakiego dostawcę chodzi, ale Ministerstwo zapewnia, że nie powinno być powodu do niepokoju, gdyż mają zamienniki za granicą.
W sumie jestem bardzo zdziwiona, że coś takiego ma miejsce. Leczyłam się w Gliwicach i nigdy nie doszło do podobnej sytuacji. Przynajmniej nic mi nie wiadomo.
Wszystko będzie dobrze, nie martw się...Leki będą
pozdrawiam serdecznie
Monia
Właśnie odebrałem wyniki PET po 10 tygodniach od zakończenia ostatniej 6 chemii r-chop. Był to mój pierwszy PET. Jedyne co jest niepokojące to to ze w jednym miejscu o średnicy do 8mm jest SUV max 2,6. Jest to miejsce gdzie pierwotnie było zlokalizowany guz pierwotny o wym 110x85x45mm.
Pozostałe
SUV MPBS 2,0,
SUV wątroba 3,5
W wniosku: obraz PET zmiany w środpiersiu (drobne ognisko w rzucie zamostkowej masy) sugeruje możliwość przetrwalego procesu rozrostowego - do oceny klinicznej.
Mój lekarz mówi ze resztę powinnismy wybić za pomocą radioterapii, ponieważ SUV jest niewiewielki.
W poniedzialek mam iść na konsultacje do radiologow i zaczynać lampki w ciagu najbliższych 10 dni.
Co sądzicie o wyniku PET i dalszej konsolidacji leczenia przez radioterapeutów?
Mój lekarz mówi ze resztę powinnismy wybić za pomocą radioterapii, ponieważ SUV jest niewiewielki.
W poniedzialek mam iść na konsultacje do radiologow i zaczynać lampki w ciagu najbliższych 10 dni.
Co sądzicie o wyniku PET i dalszej konsolidacji leczenia przez radioterapeutów?
nie zagladalem tutaj od połowy mają kiedy miałem pierwszego PET'a. Na przełomie mają i czerwca miałem naświetlane sródpiersie. W październiku miałem drugi PET i ten wykazał że na chwilę obecną jestem czysty. Wszystkim którzy zaglądają na to wspaniałe FORUM (chorym, moderatorom i wszystkim innym) życzę dużo zdrowia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum