Witam. ok. 1.5 miesiąca temu zdiagnozowano u mojej mamy raka płuc z przerzutami do mózgu.Zaczęło się od wylewu a dwa dni później trafiła do szpitala, gdzie po TK głowy z kontrastem wykryto rak płuc(wym.10/14cm) z przerzutami do mózgu o wymiarach- I.11mm. II- 25mm i przerzut do prawej półkuli- 12mm. Mama jest już po radioterapii. Miała robione 4 naświetlenia, 5 nie zrobili, bo nastąpiła awaria sprzętu. Dn. 15.06.09 jest kolejna konsultacja na onkologii w Katowicach. Obecnie nadal ma niedowład lewostronny III stopnia, jest pod opieką hospicjum domowego. Lekarze nie dają mamie szans. Nie wiemy co już robić, może jest jakiś dobry szpital, który może pomóc? czytam wasze forum i widzę, że dużo ludzi piszę o leku- TEMODAL, moja mama nie brała tego leku. Obecnie bierze DEXAMETAZON, leki osłonowe na żołądek i leki na pamięć, gdyż po wylewie nastąpiły problemy z pamięcią. 24.06.09 moja mama będzie miała przeprowadzoną bronchoskopie. Ogólnie stan jej się poprawił na tyle, że jest w stanie wstawać z łóżka i chodzić po mieszkaniu. Ma duży apetyt, a kilka dni temu zauważyłem nie naturalnie powiększony brzuch. Liczę na waszą pomoc i porady
pozdrawiam Adam
niestety z płuca b. często przerzuca sie na mózg. jeśli chodzi o dexametazon to mozliwe, ze lepiej podawać dozylnie dexawen, to jest to samo tylko w ampułkach, organizm lepiej to przyswaja. przeciez dexametazonu łyka się duze ilości, mojej mamie tak zrobili i jest lepiej.
pozdrawiam
Adam19723, przykro mi bardzo z powoduchoroby mamy
z tym lekiem Ci nie pomogę,bo nie mieliśmy
nie wiem dokładnie,ale nienaturalnie powiększony brzuch to nic dobrego,najlepiej od razu zgłoście sie do lekarza
trzymam kciuki za Twoją mamę
pozdrawiam
kasia
powiększony brzuch może świadczyć o wodobrzuszu tj. woda się zbiera w brzuchu.W celu ustalenia czy na pewno jest woda potrzebna jest konsultacja lekarska i usg które pokarze czy jest płyn w brzuchu.
Posyłam Ci link w którym jest więcej informacji.
http://www.gazetalekarska...00601/n20060108
Dzięki za link teraz mama obecnie od wczoraj jest w szpitalu oddzialpłuc miała pobrany wycinek oraz nastepny tomograf komp glowy i codalej zobaczymy czekamy na wynik pozdrawiam
Witaj! Mój teść też zmaga się z tym choróbskiem i również ma przerzuty do mózgu
Więc wiem doskonale jak się czujesz.
Trzymajcie się dzielnie, nie poddawajcie się i cieszcie z każdej wspólnie przeżytej chwili!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum