Mam już wyniki z ostatniego usunięcia:
MAKRO:
A. Fragment skóry o wym: 1x0,7x0,2 cm wraz z niewyraźnie odgraniczoną, płaską, jasno-brązową zmianą o wym: 0,5x0,4cm
B. Fragment skóry o wym: 1x0,5x0,2 cm o nierównej, beżowej powierzchni
MIKRO:
A. Naevus compositus cutis. Excisio completa
B. Naevus compositus cutis. Excisio completa. W podścielisku obecne limpocyty.
Miałam też pobraną krew do badań nad czerniakiem i mam niedobór Witaminy D3 25 (OH) 9,1 ng/ml zakres referencyjny 21,6-26,6 ng/ml niedobór <20,0 ng/ml
Niestety nie dostałam żadnych kropli, ani tabletek. Pani dermatolog wysłała mnie do lekarza pierwszego kontaktu. Jutro mam wizytę.
Reszta wyników w normie oprócz Amylazy całkowitej mam podwyższoną, ale nieznacznie.
[ Dodano: 2010-11-23, 12:07 ]
LDH mam w normie, ale bardzo blisko górnej granicy. Ciągle około 200. Następne badania mam 20 grudnia to porównamy.
Dostałam witaminę D, którą najprawdopodobniej będę musiała brać do końca.
Reszta bez zmian. Czekamy do 20 grudnia na wszystkie badania kontrolne, ale profilaktyka, bo czuję się dobrze.
A mnie znowu urosło coś dziwnego w okolicy pachy. Wygląda jakby zadarta skóra, taki kolec ze skóry. Nie da się tego wyciągnąć, bo przyrośnięte. Jeszcze takiego "tworu" nie widziałam.
Videodermatoskopię mam dopiero 20 stycznia. Wcześniej USG to może lekarze powiedzą co to za dziwactwo?
Strasznie swędzi mnie jeden pieprzyk. To swędzenie jest okropne, nie mogę spać w nocy. Nie mogę dodzwonić się na dermatologię. Videodermatoskopię mam dopiero 20 stycznia. Widzę, że robi się taka jakby odnoga z tego pieprzyka. Tak mi dokucza to swędzenie. Jak szybko nacieka czerniak? Ten na nodze też tak bardzo swędział. Mam nadzieję, że szybko mi to usuną, bo chyba nerwicy dostanę przez to swędzenie i świadomość, że coś może się "dziać" złego. Coś mi się wydaje, że będę miała dużo do napisania.
ja mam 3 zabieg usunięcia takiego małego 2 mm ale swędzącego i ostatnio zobaczylam że wokół niego łuszczy mi się skóra, więc się cieszę że się tego pozbędę. To będziemy miały wycięcia w podobnym terminie Zdrówka !
Dzisiaj wycięto mi swędzące znamię. Zapytałam o jakieś materiały na temat czerniaka i pani dr poleciła mi stronę internetową. Nie jest to zbyt nowa strona, ale można trochę poczytać: http://www.czerniak-stop.pl/index.html
Trochę uproszczone i ogólnikowe informacje na tej stronce, ale bardzo dobre na początek, jasno i prosto poukładane, czytelne
Napisz oczywiście jak będzie wynik histopatologiczny. Trzymam kciuki, by był dobry.
Pozdrawiam serdecznie
Sławek
_________________ To co nas nie zabije- czyni nas silniejszymi.
JESTEM PO VIDEODERMATOSKOPII. WSZYSTKO OK.
Następne badania i wizyta na czerwiec. Mam też wynik z ostatniego zabiegu: Neavus compositus cutis. Excisio completa. (Znamie barwnikowe złożone).
Pozdrawiam Wszystkich i życzę zdrowia.
Czerniak złośliwy, Clark III, naciek 9 mm
Melanoma epithelioides partim fusocellulare typus nodularis cutis, exulcerans, T4bN1aM0
» Mój wątek na tym Forum «
maxdata, jaką dostałaś witaminę D i czy miałaś zrobiony poziom D3 w surowicy? Ja właśnie odebrałam tragicznie niski wynik (1/4 dolnego poziomu normy) a do sensownego lekarza pójdę dopiero za 2 miesiące.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum