Witam wszystkich na forum. Jestem tu nowy i puroszę o pomoc jeśli ktoś zna lub spotkał się z przypadkiem takim jak moja żona,a mianowicie...
W maju zeszłego roku usunęliśmy znamię z podudzia lewego. Wynik badania hist. CZERNIAK ZŁOŚLIWY CLARK 2 STOPNIA BRASLOW 0,2 pt2a. Nasz lekarz po wyniku stwierdził iż to początkowe stadium choroby,ale dla profilaktyki zalecił usunięcie wartownika w pachwinie . Tak też zrobiliśmy. Węzły okazały się czyste . Na początku czerwca tego roku żona wyczuła niewielki guzek w okolicach cięcia gdzie usunięty był wartownik. Ok 6 cm poniżej. Obecnie jesteśmy po usunięciu tego guza i czekamy na wynik. Czy jest możliwe że mogą być to przerzuty mimo iż wartownik był czysty?
(w/w guzek był czarny i okazał się węzłem mimo iż usg nie wskazywało na to.)
[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2014-06-28, 10:23 ] Post wydzielony do osobnego wątku, proszę zapoznać się z Regulaminem Forum.
czekamy na wyniki,ale z tego co mówił lekarz po wycięciu iż jest to wezeł,pytanie tylko czy ma komórki rakowe. jest wogóle możliwe by wartownik był czysty a teaz przerzut poszedł na inne węzły?
[ Dodano: 2014-06-28, 12:12 ]
zastanawia mnie to a zarazem nurtuje. wartownik czysty a tu nagle niby ma być przerzut.
[ Dodano: 2014-06-28, 12:13 ]
dziękuje za odpowiedż tak na marginesie
Myszko tak mam po opisie clarka i braslowa. sZkoda że nie mogę wysłać Ci zdjęcia wyniku.widziała byś cały opis. Wiem że ważne jest stwierdzenie superficiale znaczy powierzchniowo. Może to pt2a tego się tyczy?
Braslow podany jest 0,2cm. Onkolog twierdzi że to jest błąd w zapisie wyniku iż czerniaka podaje się w mm. Czy wycinając znamię ciecie na podudziu powinno być w pionie ?
Pt2a to klasyfikacja patologiczna i w czerniaku oznacza grubość guza przekraczającą 1 mm jednak nie przekraczającą 2 mm, bez owrzodzenia. Też miałam czerniaka na lydce i blizna jest pionowa. Pozdrawiam, Ania
Jesli wynik zawiera tylko te dane .ktore napisales czyli Clark i Breslow to wynik jest nie kompletny.Prawidlowy wynik powinien zawierac takie parametry jak owrzodzenie ,angioinwazje .indeks mitotyczny i czy czerniak zostal wyciety w calosci.Mysle ,ze onkolog wycinajac wartownika na czym bazowal.Albo bylo owrzodzenie ,albo podwyzszony indeks, ale to tylko albo,albo.
[ Dodano: 2014-06-28, 18:16 ]
A najlepiej przepisz wszystko co masz na wyniku,bo troszke to dziwne i wynik usg podejrzanego guzka tez przepisz.Bedzie latwiej wypowiedziec sie.
Naciek wg breslowa 0,2 cm clark 2 stopnia pT2a
Aktywność miototyczna słaba 2 miotozy/10 HPF
Niewielki odczyn limfocytarny.
Początek fazy wertykalnej. Wycięcie całkowite.
Fragment skóry 5 cm na 2,5 cm z wypukłą brązowo białą grzybiastą zmianą
0,8 cm margines boczny 0,5 cm do 2,5cm dolny ok 1 cm.
TAK BRZMI WYNIK.
[ Dodano: 2014-06-28, 23:51 ]
Usg guzka muszę znaleść w dokumentach które żona ma . Generalnie nie wie że tu jestem ponieważ chce zaoszczędzić jej dodatkowego stresu a mamy go wystarczająco. Podjąłem działania aby ipi sprowadzić. Zrobię wszystko żeby to paskudztwo zniszczyc oczywiście pamiętając o zdrowiu mojej kochanej zony,bo wiem że ipi też może wiązać się z powikłaniami.
[ Dodano: 2014-06-28, 23:57 ]
Ali wycieli znamię w całości. Już jest chyba po i nie będzie więcej próbek wycinka. Wcześniej pisałem jakie cięcie się stosuje pion czy obojętne to jest. Znamię było na łydce a cięcie na ukos. Czy to jest błąd chirurga?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum