Poczytaj koniecznie o psychoonkologii! Są dowody na to, jak bardzo ważna jest "głowa" w leczeniu nowotworów. Mówili w mediach zapewne o tym, że najbardziej niebezpieczne jest majowe słońce
Generalnie uważam, że profilaktyka czerniaków jest u nas bardzo mizerna... Dziś z kolei słyszałem, że Ministerstwo Zdrowia chce ograniczyć dostępność dermatologów i okulistów poprzez wprowadzenie obowiązku otrzymania skierowania od lekarza pierwszego kontaktu. Oznaczy to nie mniej, nie więcej, że żeby zbadać pieprzyka, trzeba będzie najpierw umówić się z lekarzem internistą... To masakra. Poza tym, ustawowo zamknąłbym wszystkie solaria
Czasem jak widzę takie solary na ulicy, to mi się przykro robi. Wiadomo, że nie każda wizyta w solarium zakończy się przygodą nowotworową, ale ryzyko powinno ograniczać się do minimum!
Wracając do tematu - myślenie pozytywne to absolutna podstawa. Przykładem jest mój teść, który nie traci optymizmu i walczy z białaczką już 17 lat (słownie: siedemnaście). Wielokrotnie powtarza, że gdyby nie miłość do teściowej, już by go dawno nie było. Trzeba wierzyć, że będzie dobrze.
Życzę Ci tego optymizmu, oddaję odrobinę swojego, ale nie za wiele
Trzymaj się Bracie!