W usg postawiono sugestię istnienia guza ślinianki (Tu), powiększone dość znacznie węzły ze słabo zachowaną wnęką mogą oznaczać w tej sytuacji przerzuty do nich.
Jednak właściwą diagnozę może dać jedynie wynik badania histopatologicznego wycinka pobranego z guza podczas biopsji (BAC).
Skierowanie na BAC już jest?
Świetnie, w takim razie czekamy na wynik, daj znać!
Jeszcze jedno, przepraszam jeśli jestem upierdliwy
1. Czy ów powiększony węzeł może być wynikiem tego, że jestem świeżo po antybiotykach i przebytym zapaleniem gardła? (wszystkie pozostałe węzły w obrębie ślinianek/szyi w normie)
2. Zastanawiam się czy nie iść i po prostu najpierw nie wyciąć tego cholerstwa (guz) nie czekając na biopsję. Przecież i tak mnie to czeka, nawet jeśli zmiana byłaby łagodna, a mogę zaoszczędzić sobie trochę czasu. Racjonalne myślenie?
Zmianę łagodną chirurg wycina oszczędzając okoliczne tkanki, nowotworową robiąc jak największy margines co nie zawsze dobrze później wygląda. A poza tym chirurdzy mają w swoich wytycznych zapisane, że mają zawsze wiedzieć co wycinają i tego się trzymają. Czyli najpierw biopsja. Trzymaj się
1. Czy ów powiększony węzeł może być wynikiem tego, że jestem świeżo po antybiotykach i przebytym zapaleniem gardła? (wszystkie pozostałe węzły w obrębie ślinianek/szyi w normie)
Może. Tutaj póki nie zostanie wykonana BAC ślinianki nic pewnego nie można powiedzieć, węzły mogą zarówno odczynowe (czyli właśnie np. po zapaleniu gardła) jak i przerzutowe.
Cytat:
2. Zastanawiam się czy nie iść i po prostu najpierw nie wyciąć tego cholerstwa (guz) nie czekając na biopsję. Przecież i tak mnie to czeka, nawet jeśli zmiana byłaby łagodna, a mogę zaoszczędzić sobie trochę czasu. Racjonalne myślenie?
Póki diagnozy nie będzie, lepiej niczego nie ruszać. Tutaj proces diagnostyczny jest w miarę łatwy do przewidzenia i nie powinno być z nim problemów, dlatego nie ma co wyprzedzać faktów.
W tej chwili BAC ślinianki jest sprawą priorytetową.
Jeśli jakikolwiek twór uciska np. na nerw, to może wywoływać ból. Nie oznacza to, że jest to twór złośliwy bądź łagodny.
Dziękuję. Mam jeszcze jedno pytanie: czy po wykonanej biopsji mogę ,,normalnie'' funkcjonować, tzn. czy mogę prowadzić samochód i jechać normalnie do pracy bez ryzyka, że w coś przyłożę, albo że padnę na biurku i miła Pani z księgowości (120-kg-wagi) będzie mnie chciała resuscytować?
Mój mąż po biopsji wracał samochodem tego samego dnia po 4 godzinach od zabiegu on dobrze czuł sie po narkozie ale różnie ludzie reagują na narkoze...
P.S. gdyby to była "fajna" Pani to podejrzewam że resuscytacja by ci nie przeszkadzała
Oczywiście wszystko zależy od tego jak zniesiesz zabieg i jak będziesz się czuł, ale nie powinno być żadnych większych problemów
OK. Jeszcze mam takie pytanie: dostałem skierowanie na ,,biopsję węzłów chłonnych''. Zastawia mnie dlaczego nie na ,,biopsję guza''. Czy to oznacza, że podejrzewają przerzuty, czy może to jest standardowa procedura w takich przypadkach?
Biopsja powinna zostać wykonana dla zmiany w śliniance. Biopsja powiększonego węzła może być wykonana dodatkowo, ale nie wiem czy coś takiego się praktykuje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum