Witam wszystkich. Mam prośbę może ktoś pomoże mi w odczytaniu wyniku guza, który mojej mamie wycięto z nasady kciuka: carcinoma male differentiatum, melan A (-), HMB45(-), CK AE1/AE3 (+) , odróżnicowanie komórek nie pozwala określić, czy jest to guz pierwotny czy przerzutowy. Wynik spadł na mnie jak grom z nieba i jestem zrozpaczona pomóżcie.
Carcinoma male differentiatum = rak niskozróżnicowany (tj. wysoce złośliwy (G3)).
Melan A (-), HMB45(-), CK AE1/AE3 (+): szczegółowe wyniki badań immunohistochemicznych, określające typ raka, mające wpływ na dobór metody leczenia.
Ponieważ nie wiadomo o pochodzeniu tego ogniska nowotworu (pierwotne czy przerzutowe)
powinny zostać przeprowadzone dalsze badania w celu jego identyfikacji,
od której będzie zależało dalsze postępowanie i leczenie.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum