Jest bardzo dużo rodzajów chłoniaków, od bardzo agresywnych do 'przewlekłych'. Nie słyszałam, aby w przypadku chłoniaków wykonywano operację wycięcia guza. Zazwyczaj stosuje się chemioterapię i radioterapię, czasami przeszczep szpiku kostnego (ale to ewentualnie w dalszej perspektywie).
Leczenie, rokowania zależą od tego jaki to jest chłoniak.
Abyś mogła czegoś więcej się dowiedzieć, powinnaś podać więcej informacji, chociażby jaki to jest chłoniak.
Pozdrawiam serdecznie
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
Nie słyszałam, aby w przypadku chłoniaków wykonywano operację wycięcia guza
Wytłumaczę się z tego. Tzn. tak jak pisałam nie spotkałam się a przypadkiem wycięcia guza w przypadku chłoniaków. Ale teraz czytam w internecie, że się czasami to zdarza.
O całym procesie leczenia na podstawie całego obrazu choroby i pacjenta decyduje lekarz. Najczęściej jest to chemioterapia i radioterapia (tak jak wspominałam wcześniej)
Kod (klasyfikacja ICD 10) C83, Chłoniaki nieziarnicze rozlane
chłoniaków nieziarniczych rozlanych też jest kilka rodzajów
(charakter nowotworu /3
C83.0 Z małych komórek (rozlany)
C83.1 Z małych wpuklonych (szczelinowatych = cleaved) komórek (rozlany)
C83.2 Mieszany z dużych i małych komórek (rozlany)
C83.3 Chłoniak z dużych komórek B (rozlany)
C83.4 Immunoblastyczny (rozlany)
C83.5 Limfoblastyczny (rozlany)
C83.6 Niezróżnicowany (rozlany)
C83.7 Guz (chłoniak) Burkitta
C83.8 Inne postacie rozlanych chłoniaków nieziarniczych
C83.9 Rozlany chłoniak nieziarniczy, nie określony)
Bez dokładnych informacji nic konkretnego nie potrafię Ci powiedzieć.
[ Dodano: 2012-05-01, 15:17 ]
Przepraszam, że tak się wypowiem, ale może (prośba do Administratorów/Moderatorów) przenieść wątek Krakowiajki86, do nowotworów układu krwiotwórczego, wtedy być może więcej osób wypowie się w Jej wątku
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
Krakowiajko, Justyna dobrze pisze, bez wiedzy o rodzaju chłoniaka trudno cokolwiek napisać.
Jak będziesz miała więcej informacji to pisz, pytaj.
Ja też choruję na chłoniaka nieziarniczego, może będę mogła ci pomóc.
A na czym to jest napisane, na jakimś wypisie ze szpitala czy na osobnej kartce z wynikiem hist-pat? Co zostało w końcu wycięte i zbadane? To była biopsja całego węzła?
Rozumiem, czyli wycinek został ponownie przebadany i obecnie wygląda to bardziej na chłoniaka, ale że był to mały wycinek, prawdopodobnie nie mogą go zidentyfikować.
Tata koniecznie musi mieć wycięty cały węzeł chłonny (lub kilka) do dokładnego badania hist-pat. Niektóre chłoniaki są bardzo rzadkie i trudno je rozpoznać, więc najlepiej by węzły zostały przebadane w dużym ośrodku onkologicznym, gdzie jest większa szansa że ktoś je kiedykolwiek w ogóle widział. Mam tu na myśli Centrum Onkologii w Warszawie. Musicie się tam dostać do onkologa i on skieruje do chirurga na pobranie węzła do badania. Jak już się okaże co to za chłoniak, to zajmie się wami albo onkolog albo hematolog.
Zapamiętaj jedno: tylko onkolog lub hematolog. Nie traćcie już czasu u laryngologów, to jest bardzo częsta sytuacja, że niepotrzebna diagnostyka laryngologiczna opóźnia diagnostykę i leczenie chłoniaka.
Nie wiem, zadzwoń tam. Nie leczyłam się w Gliwicach.
Jednak w Warszawie pacjentów pierwszorazowych przyjmują tego dnia, którego przyjadą, więc na pewno szybciej.
Tacie zlecono TK szyi, głowy, klatki piers, miednicy i brzucha. Jest w trakcie robienia tomografów. Potem ma się zgłosić na chemioterapię. Czekamy też na dokładny wynik histopatologiczny jakiego rodzaju to chłoniak. Będzie lada dzień, kazano nam dzwonić. Czy Wy też mieliście tak duże węzły chłonne?? Tato na szyi ma ogromne. Bardzo mnie martwią.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum