Prosze o interpretacje moich wynikow RTG klatki piersiowej. Wiek 30 lat. Od miesiaca mam problemy z dusznosia. Mialem ostatnio wizyte u kardiologa ktory nic nie stwierdzil oraz pulmunologa ktory po wykonaniu wywiadu i spirometrii stwierdzil ze mam prawdopodobnie astme i chce mnie skierowac dodatkowo na badania do alergologa ale najpierw musze wykonac rtg klatki piersiowej.
A zatem dzisiaj bylem na RTG ale po 2 godzinach zadzwoniono do mnie z przychodni ze chca abym przyszedl wykonac jeszcze jedno dodatkowe zdjecie boczne prawego pluca ( W tym momencie juz zbladlem). No i oto te wynki:
W prawym górnym polu płucnym niejednorodne zmiany włókniste oraz słabo wysycone zagęszczenie wielkosci 23 mm wymagaja dalszej diagnostyki pulmonologicznej oraz porównania ze zdjeciami poprzednimi. Widoczne sa również niewielkie zmiany włókniste w lewym górnym polu płucnym. Poza tym innych zmian RTG nie stwierdza sie.
Otrzymujac te wyniki spytano sie mnie czy mialem wczesniej gruźlice lub czy mam kaszel.
Dlatego prosze o interpretacje tego opisu albowiem wizyte u pulmonologa mam dopiero za 3 tygodnie a jezeli to jest cos powaznego to chcialbym jak najszybciej udac sie na wizyte.
Najbardziej chodzi mi o ten fragment:
słabo wysycone zagęszczenie wielkosci 23 mm
Czy to jest związane z gruzlica czy moze to byc np. rak pluc a te 23 mm to guz
prosze o szybka odpowiedz
PS. 12 lat palilem okolo paczki dziennie ale od miesiaca jak zaczely sie dusznosci to skonczylem z tym nalogiem