Witam,
Od kilku dni czytam forum, uzyskałam wiele cennych informacji, ale chciałam dopytać co możecie podpowiedzieć, zasugerować, doradzić w przypadku mojej mamy.
Mama (55 lat) od 20 lat leczy się na sarkoidozę (III stopień), od 20 lat bierze sterydy (praktycznie bez przerw). Co pół roku ma wizytę kontrolną w IGiChP w Warszawie (I klinka prof Kuś). Mama ma tam fantastyczną opiekę, wiem że zawdzięczamy tym lekarzom życie mamy.
Na ostatnich badaniach kontrolnych wykryto guz'ek' 15 mm u podstawy płata górnego prawego. Co ciekawa guz nie wyszedł na zwykłym RTG, wyszedł przez przypadek podczas rezonansu serca (2/06/2013), od razu zrobili mamie TK i potwierdzono że jest, a 2010 roku go nie było.
Mama ma powiększone lekko węzły chłonne ale w takim samym stopniu co w 2010 roku, jest to związane z sarkoidozą (tam zrozumiałam lekarzy).
Nie wiem co o tym sądzić, gdyż Wasze opisy wyników TK są znacznie obszerniejsze. U mamy napisano tylko że jest i sugerują dalsza obserwację lub/i diagnostykę.
Niemniej lekarz prowadzący, po konsultacji z prof zalecili operację, gdyż ten guz im się nie podoba. Torakochirurg z IGiChP dodatkowo skierował mamę na PET, ma mieć 26/06/2013.
Wiem że powinnam spokojnie czekać, że sytuacja jest dobra bo chcą to operować i guz nawet jeśli jest najgorszy to jest mały ale stres i czekanie jest straszny....
Możecie coś doradzić, podesłać do przeczytania??
Jestem przestraszona.... 4 lata temu zmarł tata na glejaka...
Jeżeli guzek ma 15mm, to tak PET wskaże z dużym prawdopodobieństwem czy jest to zmiana nowotworowa.
W 100%, tylko badanie histopatologiczne guzka może dać odpowiedź jakiego typu jest to zmiana.
pozdrawiam
_________________ "Odnajdź w sobie zalążek radości, a wtedy radość pokona ból"- R. Campell
Dziękuję.
Nie pozostaje nic innego jak czekać na PET.
[ Dodano: 2013-06-24, 11:34 ]
tak jeszcze nawiązując do badanie PET, czy może być taka sytuacja że PET się 'pomyli'? tzn banie będzie wskazywało na złośliwość a koniec końców guz będzie łagodny..?
Przepraszam że tak teoretyzuje ale jeszcze trochę i oszaleje... czekanie na badania i wyniki jest straszne..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum