Witam serdecznie.
Napiszę w skrócie. Tydzień temu wyskoczył mojej mamie guzek na szyi. Od razu poszła do lekarza endokrynologa 19 marca, który wyczuł "coś" i zrobłl usg, następnie skierował na biopsję. Opis badania poniżej. Biopsję Mama wykonała od razu w poniedziałek 21 marca prywatnie. Czekamy na wynik. Stąd moja prośba o interpretację wyniku usg, które zmartwiło lekarkę. Czy są tam jakieś przesłanki świadczące o możliwości nowotworu?
W dolnej części prawego płata lito- torbielowaty bogato unaczyniony guzek o wymiarach około 29*17 mm.
W obu płatach bocznych rozsiane mieszane i hypoechogeniczne guzki różnej wielkości (od 3 mm do 12*7 mm)
bez jednoznacznych cech patologicznego unaczynienia liczniejsze po stronie prawej.
Tarczyca gładka, powiększona, o wymiarach:
płat prawy- 70*26*26 mm, płat lewy- 67*21*21 mm, grubość węziny- do 4 mm, wykazuje echogeniczność i strukturę w normie.
Wzorzec unaczynienia miąższu pozaguzkowego bez objawów wzmożonego przepływu.
Dolne bieguny płatów bocznychnie sięgają poniżej wcięcia mostka.
Okoliczne węzły chłonne w normie.
Co o tym sądzicie? Proszę o podpowiedzi. Czy to może być nowotwór? Jak interpretować to usg?
Tak nagle. Byla przezieniona, mocno bolalo ja gardlo. Po antybiotyku w niekrotkim czasie wyskoczyl ten guzek na szyi, ktory jak sie okazuje ma 3 cm. Mama czula sie dobrze, guzek nie byk bolesny. Teraz psychicznie jest podlamana i nie jest w stanie racjonalnie okreslic,czy cokolwiek ja boli. Bo jak tylko pomysli to tu boli tam boli... Dziekuje,ze ktos zwrocil uwage na moj temat.
Jeśli wyskoczył tak nagle to raczej nie jest to coś złego, lecz trzeba czekać na wyniki BAC, które powinno odpowiedzieć na wszystkie pytania.
...powinno... badanie to jest często powtarzane i nie jest 100& odpowiedzią co tam jest, dlatego, że lekarz nakuwający może trafić w zdrową tkankę.
Nie martwiłbym się tym na razie, jak tylko dostaniesz wyniki biopsji to wrzuć od razu, a na pewno znajdziesz tutaj pomoc. Mi to na prawdę nie wygląda na coś poważnego... Wesołych Świąt :-)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum