Witam , bardzo proszę o interpretację wyników USG szyi.
Oto Opis:
GRUCZOŁY ŚLINOWE SYMETRYCZNE, NIEPOWIĘKSZONE O JEDNORODNYM, PRAWIDŁOWYM ECHU.
PO STRONIE PRAWEJ W GÓRNEJ CZĘŚCI DO PRZODU OD NACZYŃ SZYJNYCH WIDOCZNA DOBRZE OGRANICZONA O OBNIŻONYM ECHU STRUKTURA, WIELKOŚCI 14,2x6,5 MM,
W JEJ POBLIŻU MNIEJSZA PODOBNA STRUKTURA WIELKOŚCI 9x3MM.
OBRAZ MOŻE ODPOWIADAĆ WĘZŁOM CHŁONNYM.
POZA TYM DOŁACH NAD I PODOBOJCZYKOWYCH POWIĘKSZONYCH WĘZŁÓW CHŁONNYCH I INNYCH ZMIAN HETEROGENNYCH NIE UWIDOCZNIONO.
Witaj Basiu, wydzieliłam Twój post do osobnego tematu, zgodnie z naszym Regulaminem
Czy możesz napisać z jakiego powodu było wykonane badanie USG?
Czy ostatnio chorowałaś lub masz problemy z zębami?
Wynik USG sugeruje 2 węzły chłonne znajdujące się przy naczyniach szyjnych. Jednak brakuje mi tutaj informacji o istnieniu lub nie wnęk tych węzłów.
Osobiście poszłabym na konsultację do laryngologa i za jakiś czas zrobiła badanie powtórne USG.
Podczas każdej infekcji nasze węzły walczą z nią, powiększają się, zachodzą w nich różne procesy niezbędne do unieszkodliwienia wirusów, bakterii. Po każdej takiej walce w węzłach zostaje jej ślad - mogą zostać nieco powiększone, zmienia się ich struktura.
Osobiście radziłabym się nie martwić ale też wykonałabym za ok. 3 miesiące badanie USG.
Czy robiłaś badania krwi ostatnio? Morfologię, CRP lub inne?
Jednak brakuje mi tutaj informacji o istnieniu lub nie wnęk tych węzłów.
Podepne się: co oznaczają wnęki węzłów? Tzn co jeśli są niewidoczne albo słabo-widoczne? To mocno złe rozpoznanie (inaczej: różnicujące zmiany nowotworowe od nienowotworowych)?
Kiedyś świetny lekarz specjalista od USG powiedział mi, że węzłów chłonnych nie można ciągle dotykać, tym bardziej naciskać. Takie dotykanie węzła powoduje, że nie ma on szansy wrócić do mniejszego rozmiaru.
8 lutego idę do Hematologa z zdjęciami z USG i opisem, a więc On zadecyduje czy to będzie tylko kontynuacja kontroli czy też pobieżemy materiał do sprawdzenia .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum