Witam,
moj brat (65lat) ma raka płuc -płaskonabłonkowy lewego płuca- wykryty (TK) w styczniu 2010r. nieoperacyjny. W tej chwili jest po chemioterapii (III kursy DDP+VP) oraz napromieniowaniu - od 4.05-14.05.2010r.
Czuje się dosyc dobrze oprócz nękajacego krwioplucia i kaszlu szczegónie w nocy. Kolejną wizytę (leczenie w szpitalu na Płockiej) ma ustaloną pod koniec czerwca.
Zalecone leki: Cyclonamine, Zasterid, Omsal, Hydroxyzinum, Ketonal forte,IPP,Thiocodin,Atrovent, Magnezin.
Mam pytanie:czy to krwioplucie można zmniejszyć, czy trzeba konsultowac w szpitalu, czy czekać na wyznaczoną wizyte, jak poza tym można mu pomóc.
Dziękuję za odpowiedź.
Danuta M., jeśli krwioplucie jest bardzo obfite to należy pojechać do szpitala,ponieważ to zagrożenie dla życia.
Wtedy chory pozostanie na jakiś czas w szpitalu,albo lekarz przypisze mocniejsze leki i pozwoli wrócić do domu.
Pixi i Jusia,
dziękuję za natychmiastowy odzew, czytam to forum już parę miesięcy, odkad mój brat zachorował i mimo, że jest tu tyle cierpienia i bólu, to oprócz bardzo wielu potrzebnych rad udzielanych przez Was, pozwalacie na odzyskanie wiary w ludzką dobroć, życzliwość.
Krwawienie trochę mu przeszło, dzisiaj czuje się lepiej, po naświtlaniach narzeka, na wyschniety przełyk i jak to okresla "tchawica go rżnie, zdobył adres jakiegoś zielarza z okolic Łukowa, ale ja sie do tego sceptycznie odnoszę.
Kupiłamu mu na czas chemii i naświetlań Transfer Factor Plus, lekarze nie mówią ani tak ani nie, więc na razie bierze, zobaczymy jak dalej , czekamy na termin czerwcowy i wtedy zapytamy o brachyterapię, chyba, żeby krwawienie się nasiliło, dzięki jeszcze raz za szybkie rady.
Witaj Danusiu
Zgadzam się z dziewczynami odnośnie szybkiej reakcji na zwiększone krwioplucie, nie czekajcie, konieczna jest konsultacja lekarska i w razie potrzeby hospitalizacja.
Uczucie "rżnięcia" tchawicy i wysuszenia błon śluzowych przełyku może powodować Atrovent, czy brat trzyma się zalecanej dawki?? Domowym sposobem łagodzenia tych dolegliwości jest picie zaparzonego siemienia lnianego lub kisiel.
Danuta M. napisał/a:
zdobył adres jakiegoś zielarza z okolic Łukowa, ale ja sie do tego sceptycznie odnoszę
zdecydowane nie! bez konsultacji z lekarzem!
Jak znam życie składu mieszanki pan zielarz nie poda, a zioła potrafią wyrządzić wiele szkód -same lub w interakcji z lekami!!
Jaką dawkę Cyclonamine przyjmuje obecnie brat?
Odnośnie uporczywego kaszlu Thiocodin chodź to bardzo dobry lek, w tym przypadku może być już za słaby zgłoście lekarzowi słabe efekty działania. Przeciwbólowo też moim zdaniem ubogie zabezpieczenie, więc może poproście lekarza o mocniejsze leki.
Zauważyłam też, że Twój brat przyjmuje leki na prostatę, czy jest z nią jakiś większy problem??
Dzięki bardzo,
siemię lniane i kisiel pije;
cyclonamine 3x1;
jutro jedzie do szpitala na konsultacje, to popyta się zgodnie z Waszymi sugestiami;
prostata - łagodny przerost gruczołu krokowego - leki bierze juz od kilku miesięcy jeszcze przed rozpoznaniem raka płuc;
Atrovent bierze jak powiedział "od czasu do czasu"
Pozdrowienia
Danuta M., z racji tego, że brat jest po radioterapii a krwioplucie nie ustępuje, sugeruje również zrobienie morfologi i CRP po to, by wykluczyć zakażenie (np. kropidlakiem) lub popromienne zapalenie płuc- częste przyczyny krwioplucia.
Pozdrawiam M.
Chciałam Wam wszystkim podziękować za to forum, dwa lata temu moj brat zachorował na raka płuc - niedrobnokomórkowy płaskonabłonkowy, zmarł tydzień temu, dzięki Wam wiedziałam jak z nim rozmawiać, maiłam informację jak rozmwiać z lekarzami, czy wdrozone leczenie jest właściwe, co jeszcze mozna zrobić, i jak może pomóc hospicjum domowe, byłą to nieoceniona pomoc, dzieki której ja i zona mojego brata miałyśmy wsparcie i wiedzę. Jeszcze raz dziękuję.
[ Komentarz dodany przez Moderatora: Richelieu: 2012-06-06, 21:10 ] Skopiowałem post z ShoutBox'a.
Serdecznie współczuję. [*]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum