Proszę o zinterpretowanie wyniku rtg klatki piersiowej -
"Uwidoczniony miąższ obu płuc bez zmian ogniskowych. W topografii górnego śródpiersia po stronie prawej cień krągły śr. 36mm. Wskazane badanie TK. W polach dolnych obu płuc wzmożony rysunek okołooskrzelowy. Sylwetka serca i pień naczyniowy prawidłowe. Kąty przeponowo-żebrowe wolne."
Badania dotyczą mojego męża (63 lata). Skierowano go na rtg z powodu długotrwałego kaszlu i objawów przeziębienia.
zdrowie102
Tak jak opisano w RTG, konieczne jest wykonanie TK. Cień okrągły zawsze nasuwa podejrzenie zmiany nowotworowej, jednak na podstawie tylko i wyłącznie RTG nie da się nic więcej w tym temacie powiedzieć - konieczna jest dalsza diagnostyka.
Tomografia swoją drogą - konieczna na pewno, ale cień okrągły w płucu zawsze bardziej sugeruje przerzut niż nowotwór pierwotny. Zrobiłabym w pierwszym rzucie USG brzucha, poziom PSA (antygen prostaty) a następnie kolonoskopię.
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
Przepraszam, to ja użyłam skrótu myślowego. Na rtg klatki piersiowej widać płuca, oskrzela, serce, naczynia krwionośne. Generalnie określenie "płuca" dotyczy miąższu płucnego (można z grubsza uznać, że widać go z boków zdjęcia), określenie "śródpiersie" dotyczy tego, co jest "pośrodku zdjęcia" czyli serca, naczyń krwionośnych i dużych oskrzeli. Śródpiersie nie jest jednak zawieszone w próżni, jest widoczne na tle miąższu płucnego, który znajduje się poza nim. Wspomniany w opisie cień okrągły w górnym śródpiersiu może być zmianą przerzutową w miąższu płucnym (stąd moje określenie "w płucu"), za strukturami śródpiersia.
Na pociechę dodam, że to wcale nie musi być zmiana nowotworowa. Ale ponieważ z każdą inną zmianą łatwiej sobie poradzić - dlatego najpierw trzeba wykluczyć nowotwór. Obecnie nie warto biegać po lekarzach rozmaitych specjalności, zastanawiając się, czy to nie jest np. sarkoidoza, tylko trzeba szybko zrobić wszystkie możliwe badania w kierunku nowotworu - żeby móc go wykluczyć, lub jak najszybciej zacząć leczyć.
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum