Witam chciałbym spytać jak wyglądają koszty leczenia raka. Czy poza opieką zapewnianą przez NFZ trzeba wydawać na leczenie kwoty na które nie będzie w stanie pozwolić sobie osoba utrzymująca się sama z niewielkiej pensji? Jeśli ktoś wie to chętnie dowiedziałbym się jak wyglądają koszty leczenia raka jąder w porównaniu do innych onkologicznych przypadłości. Z góry dziękuję za odpowiedź
Witaj. Na moim przypadku (rak rdzeniasty tarczycy) mogę stwierdzić, iż aby przyspieszyć diagnozowanie wydałem trochę pieniędzy (na usg, badania krwi, konsultacje endokrynologiczne, RTG, TK) ponieważ to była druga połowa roku i na badania z NFZu musiałbym czekać do nowego roku, a czekać nie chciałem. Gdy jednak już zostałem zdiagnozowany "wskoczyłem" w tryby NFZ i od tego czasu koszty związane z leczeniem, które ponoszę to jedynie wydatki na dojazdy do IO.
Pozdrawiam
Koszty są... przeogromnie zróżnicowane i uzależnione od postawionego rozpoznania i ustalonego w związku z nim sposobu postępowania. Nie ma możliwości napisać, że koszty pacjenta to 200 zł i ani grosza więcej.
_________________ www.rjforum.pl - Nowotwór jądra to nie wyrok! Masz wątpliwości? Dowiedz się więcej!
powiem tak...mój mąż był nieubezpieczony...umowa o dzieło...trafił do instytutu hematologii....jak usłyszeliśmy rząd wielkości kosztów leczenia....nie jest w stanie normalny człowiek tego udźwignąć....tylko ubezpieczenie i dodatkowo co kto może!
Dziwne pytanie, bo nie ma na nie jednoznacznej odpowiedzi, ale od kilku dni chodzi mi po głowie podobny temat - czyli ile ludzie muszą "dokładać" do leczenia. Bo co to znaczy - koszty leczenia? czy konsultacja diagnozy u kilku lekarzy dolicza się do kosztów leczenia? przecież to nie obowiązek tylko nasz wybór. My do tej pory mieliśmy szczęście i wszystkie podstawy były w ramach NFZ. Płaciliśmy za dojazdy, konsultacje dodatkowe no i leki wspomagające (przeciwwymiotne, przeciwbólowe itp.), co w sumie składało się tez na niezła kwotę. Obecnie stoimy przed faktem wykonania TK i pierwszy raz być może będzie trzeba zapłacić za badania, bo terminy na NFZ zbyt odległe. koszt około 1400 zł. :(
nail_32 nie wiem jakie (czego) ma być to TK i w związku z tym jaki i ile ma być kontrastu (jeżeli ma być), ale zweryfikuj tę cenę w innym ośrodku obrazowania, bo np. ja robiłem badanie TK jamy brzusznej z kontrastem jodowym (100ml - jeśli dobrze pamietam) i całkowity koszt był w granicach 500 PLN.
Być może badanie, które macie wykonać uda się gdzieś zrobić taniej, ale nie wykluczm, iż musi tyle kosztować i nic się na to nie poradzi... niestety.
Pozdrawiam ciepło.
Dzięki za pomoc. Ja wiem, że jakby co to będziemy szukać gdzie taniej można to wykonać. Podałam szacunkowy koszt z tego co zapamiętałam przez telefon. To mają być w sumie trzy badania (są trzy skierowania). Jama brzuszna, klatka piersiowa i głowa. Któreś z tego miało ponad 600 zł kosztować. Na razie jeszcze szukam w rożnych ośrodkach na NFZ. Może się uda.
Również pozdrawiam!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum