Zacznę od tego , iż u mojej mamy zdiagnozowano raka szyjki macicy ok 6 miesięcy temu. Miała już operacje i w tej chwili ciągle chodzi na badania w swoim mieście..rentgen,krew,USG itd.
Sprawa wygląda tak , iż mama mieszka sama , ma własne M ,lecz chciałbym,aby mama przeprowadziła się do mnie bez zmiany meldunku, ale niestety mieszkam na drugim końcu polski i nie wiem jak wygląda to w naszym systemie.
Czy bezproblemowo może kontynuować leczenie w innym mieście? Czy związane są z tym jakieś ograniczenia? Lub może to jest niemożliwe?
Zgodnie z prawem powinno to być bezproblemowe. Chora powinna jednak pamiętać i za każdym razem przypominać i podawać przy różnego rodzaju rejestracjach nr swojego oddziału NFZ. W praktyce trzeba być przygotowanym na różnego rodzaju komentarze lub próby odesłania. Należy wtedy krótko odpowiadać: "Ja czasowo mieszkam tu, ale składki na ubezpieczenie idą tam" Szpital lub przychodnia w takim przypadku występują o finansowanie do starego oddziału NFZ.
Każdy ubezpieczony ma prawo do zmiany lekarza, pielęgniarki, położnej podstawowej opieki zdrowotnej nie częściej niż dwa razy w roku. W przypadku, gdy po raz trzeci w danym roku kalendarzowym chcemy zmienić lekarza POZ, pielęgniarkę lub położną POZ zobowiązani jesteśmy do wpłacenia opłaty w wysokosci 80 zł na rachunek Oddziału Wojewódzkiego Funduszu.
_________________ ''Nagle tak cicho zrobiło się w moim świecie bez CIEBIE" *27.06.2011*
Nie ma potrzeby zmiany meldunku. Ja jestem zameldowana w lubuskiem, mieszkam w Warszawie. Bez problemu zarejestrowałam się do lekarza POZ (+pielęgniarka i położna). W trakcie przeprowadzek między dzielnicami nie było problemu z przerejestrowaniem się. Za każdym razem podaję adres zamieszkania i czasami zameldowania.
W przypadku specjalistów jest lepiej - nie obowiązuje rejonizacja. Do specjalisty można iść do dowolnego ośrodka (posiadając skierowanie - do specjalisty, nie ośrodka), także w innym mieście.
Jedynym problemem przychodni, w których chcemy korzystać z POZ, jest częsty brak miejsc. Sprawdza się szukanie takich, gdzie są łączone usługi: prywatne i NFZ (POZ ma się na NFZ). W takich miejscach jak na razie nie było problemu i znajdował się lekarz, do którego można było mnie przypisać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum