patrycjacha rozumiem chociaż u nas na początku była opcja właśnie operacji usunięcie samej opłucnej, później po konsultacji z onkologiem miało być usunięte całe płuco. A później przez opóźnienie w podjęciu leczenia operacja już nie była możliwa. Tak meczy ją suchy kaszel ale nie wiem czy jest on wynikiem choroby podstawowej czy grzybicy przełyku, której niestety się nabawiła. A czy myślicie/ szukacie immunoterapii? może to jest dobra ścieżka?
dominit1990, Szczerze to jeszcze zaden lekarz nam nie wspomniał o immunoterapii. Będe pytac. Za to radioterapeuta u ktorego teraz byliśmy mówil o tomoterapii i cyber nożu. I ja już pisalam w tej sprawie do centrum w Gliwicach i w Poznaniu. Czekam na jakąś odpowiedź
Następny przystanek - Gliwice. Jedziemy 5 sierpnia.
Minęło 2 miesiące od ostatniej chemii. Oprócz suchego kaszlu i od czasu do czasu pojawiajacego sie bólu w lewym ramieniu M. na nic nie narzeka. Śmiało moge powiedziec ze czuje się i wyglada super. Ocieplil nasz domek więc jest energia i siła na wszystko Byliśmy w Zakopanem ale tym razem u Doktora Wygody ktory własnie dal nam skierowanie do Gliwic. I jedziemy. A ja go poję wodą z kurkumą i cytryną i naparem z korzenia mniszka lekarskiego. O mniszku sam wyczytał gdzieś. Unika cukrów. Poza tym wszystko normalnie
megi88, zakwalifikowany do radioterapii. I na tą chwile tyle wiemy. 13 sierpnia jedziemy na "przygotowanie" tak to nazwała tam pani doktor. Leczenie trwa do 6 tygodni od poniedziałku do piatku. Codziennie bedzie mial naswietlania. Tak wiec za okolo 2 miesiące bedzie wiadomo co wyniknie
Gliwice zaliczone drugi raz. Krew do badan pobrana. 21 sierpnia jedziemy znowu na tomografie. Pani doktor powiedziała, że jeszcze chwilkę to potrwa zanim zaczną się naświetlania. Trzeba cierpliwości ale grunt ze coś sie dzieje
[ Dodano: 2019-08-14, 04:13 ]
Martwi mnie teraz to, że M. cały czas boli bark i promieniuje chwilami do szyi. Opisuje ten bół jako taki rwący i boli tez niekiedy to miejsce po wideotorakoskopii a dokladnie po drenie... Czym ten ból moze byc spowodowany? W grudniu miał punkcję czy jesli chodzi o bark to moze byc zespol popunkcyjny?
marzena66, w srode jedziemy znowu i zgłosimy to. Co to może byc? Czy może po wideotorakoskopii i po drenie taki ból?
[ Dodano: 2019-08-19, 17:31 ] marzena66, Zespół bólowy po torakotomii albo nerwobóle międzyżebrowe takie coś wyczytałam jako skutek uboczny po tym zabiegu i ze to moze byc przewlekłe. Czy to może byc to?
Zespół bólowy po torakotomii albo nerwobóle międzyżebrowe
Może to, może coś innego, to lekarz musi ocenić a równie dobrze może jakiś przerzut, musi to ocenić lekarz, a scyntygrafia była robiona, sprawdzali stan kostny?
marzena66, nie miał robionej scyntygrafii. Dzis bylismy w Gliwicach miał zrobioną tomografie i od 29 sierpnia zaczyna naswietlania - 2 tygodnie terapii
I ten kaszel... Cały czas kaszle a najgorzej jest w nocy. Jest to bardzo suchy kaszel i widze ze aż łzy w oczach mu stają po dłuzszej chwili takiego kaszlu...
Pierwsze dwa dni naświetlań za nami. Bark boli dalej a doszedł jeszcze ból z tyłu po lewej stronie. Naswietlania odbywają się w takiej jakby "masce" na klatce piersiowej i mąż mówi, ze ona jest bardzo mocno zaciskana na ciele i przypinana do łożka na ktorym leży tak że nawet cięzko sie przez tą chwilkę odddycha. Czy ból może byc spowodowany tym uciskiem i tak obolałej już części Jego ciała?? Czy jest taka możliwość ze to nowotwór pod wpływem naświetlan tak dokucza bo coś się z nim dzieje??
Ta maska ma za zadanie maksymalne unieruchomienie chorego aby w sposób precyzyjny i powtarzalny można było zabieg wykonywać. Moja mama też narzekała.
No i coś tam się zapewne dzieje, może być obrzęk, napromienianie to jest dość agresywna metoda leczenia i może powodować różne bóle/ skutki uboczne.
Może być potem osłabienie i takie przewlekłe zmęczenie, po kilku tygodniach od zakończenia naświetlań wszystko się uspokoiło.
MalgorzataB, czy Mama brała jakies srodki przeciwbolowe oprocz tych bez recepty? Bo poki co to tylko takimi sie ratujemy ale kazałam męzowi zapytac sie o cos mocniejszego chwilami ból jest nie do wytrzymania
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum