Witam. Proszę o radę czy przy takim wyniku usg powinnam poszerzyć diagnostykę?
W 2012 roku w październiku zrobiłam mammografię.
Wynik:
Obie piersi o utkaniu miernie gruczołowym z cechami włóknienia miąższu.
W badaniu nie widać patologicznych zagęszczeń miąższu, zwapnień podejrzanych jako złośliwe oraz cech wtórnych procesu naciekowego.
W badaniu porównawczym układ cieni jak poprzednio. Bi - rads 1.
Zalecenia: wskazana regularna comiesięczna samokontrola, przy stabilnym obrazie klinicznym następne badanie rtg za 2 lata (w międzyczasie wskazane jest wykonanie badania USG).
I 28.08.2013 zrobiłam usg piersi.
Wynik:
Piersi o utkaniu tłuszczowo - gruczołowym.
W piersi prawej na godz. 2 obszar hiperechogenny śr.ok.10mm - tłuszczak.
W piersi lewej bez zmian ogniskowych.
Przewody mlekowe nieposzerzone.
Skóra, tkanka podskórna zmian nie wykazują.
Doły pachowe bez patologicznych węzłów chłonnych.
Wskazana okresowa kontrola USG i mammograficzna.
Jakoś mnie martwi ten tłuszczak, bo poczytałam trochę i tłuszczaki w piersiach można rozpoznać tylko histopatologicznie. Może ktoś pomoże?
Wyniki wg opisów lekarzy wskazują na zmianę łagodną, wobec czego okresowa kontrola jest wystarczająca.
Jeśli Cię to mocno niepokoi, możesz przedyskutować z lekarzem celowość ewentualnego wykonania biopsji tej zmiany.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Ponieważ do onkologa (ale nie onkologa chirurga) nie potrzeba skierowania, a w tym przypadku chodziłoby raczej przede wszystkim o wykluczenie złośliwości tej zmiany, to moim zdaniem raczej do tego lekarza powinnaś - ewentualnie - udać się po uzupełniającą poradę.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum