Po chemioterapii może występować leukopenia, z tym wiąże się obniżona odporność. Wtedy wskazaną jest dieta ubogobakteryjna.
U pacjentów z leukopenią (niski poziom białych krwinek) rzeczywiście zakazuje się spożywanie "żywych" pokarmów, gdyż zarówno enzymy jak i mikroorganizmy występujące w warzywach i owocach, jak i kultury bakterii w jogurtach itp. są groźne dla organizmu.
Przeważnie po obróbce termicznej (najlepiej gotowanie na parze- w wodzie pozbawia ważnych substancji odżywczych) zagrożenie jest niwelowane, ale wciąż są pokarmy "zakazane jak. kapusta czy grejpfruty (z sokami grejpfrutowymi ostrożnie, ponieważ sok grejpfrutowy może wchodzić w reakcję ze stosowanym leczeniem dlatego należy go z jadłospisu lepiej wykluczyć)
http://www.forum-onkologi...4,15.htm#189135
Gdy nie ma leukopenii można jeść WYBRANE warzywa i owoce po UNIESZKODLIWIENIU potencjalnie aktywnych i drażniących enzymów i subst. antyżywieniowych (dotyczy kiwi, ananas, grapefruit,cebula,kapusta itp) szczególnie u pacjentów u których w wyniku chemioterapii nastąpiło podrażnienie błony śluzowej żołądka.