JustynaS1975, a mogłabyś napisać w jakich schorzeniach występują te nieprawidłowości? W samym sziku z tego co zerkęłam to praktycznie wszystkie wartości były odbiegające od normy.
Hej, czy mógłby ktoś zerknąć i zaopiniować wynik trepanobiopsji?
Przeprowadziłam się do Warszawy i obecnie tutaj szukam ośrodka/hematologa do dalszych kontroli, w ihit termin na za 1,5roku ktoś coś poleciłby szybciej?
Madziu, kobietko myślałam,że kolejne badania wykluczyły poważne problemy.
Coś ,jednak jest nie tak, skoro dalej poszukujesz diagnozy . Mnie te wyniki badań zupełnie nic nie mówią, mam nadzieję ,że odezwie się Misiek W i może coś zasugeruje.
Pozdrawiam Cię i Rodzinkę serdecznie ,buziaczki. Odezwij się koniecznie .Pa
czyli zaburzenia w dojrzewaniu mielocytów - jeden z rodzajów granulocytów, natomiast dojrzewanie pozostałych granulocytów zachowane.
Czy wynik z 2016 r. i ten były robione w tym samym laboratorium?
Teraz jest 4% blastów, w 2016r. było 6% blastów (z tego co pisałaś), czyli mniej i to jest na plus.
W 2016 r. układ granulocytarny było OK. Teraz jest opisywane zaburzenie w dojrzewaniu jednego z rodzajów granulocytów oraz jest opisane jedno gniazdo plazmocytów. Jednak przy tym wszystkim nie ma stłumienia innych układów szpiku.
Na podstawie tego trudno stwierdzić, że mamy do czynienia z chorobą nowotworową układu krwiotwórczego (białaczkę trudno tu dostrzec). Ten wynik takiej choroby nie potwierdza. Ale czy wyklucza, tego na 100% nie powiem.
Zaburzenia morfologii komórek układu granulocytarnego mogą być spowodowane np.: przez zatrucia, niedobory żywieniowe (np. niedobór kw. foliowego, czy witaminy B12).
Może MisiekW coś innego wniesie.
Pozdrawiam
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
Hej dawno mnie tu nie było sporo się u mnie zmieniło. Pokrótce: Przeprowadziłam się do Warszawy, zaszłam w ciążę, 24.04.2018r urodziłam jednak pękła mi macica, 28.04 miałam laparotomię ponieważ wdało się zakażenie i dostałam sepsy kolejno ostrego wstrząsu septycznego (cudem przeżyłam) 10 dni w śpiączce i po ponad miesiącu wyszłam ze szpitala. Jak wiadomo przy wstrząsie miałam niewydolność wielonarządową i dwa wkłucia centralne oraz wkłucie w tętnicy udowej i tutaj był problem. Po wyjęciu wkłucia zrobił mi się duży guz, miałam wykonanego dooplera tętnicy udowej przy okazji której uwidoczniono powiększone węzły chłonne, zalecono kontrolę i właśnie dzisiaj byłam na kontrolnym usg. Opis w załączniku. Prosiła bym o ewentualną opinię. Jutro idę na badania krwi. Co do objawów ogólnych to schudłam dość znacznie, jestem bardzo zmęczona, temp. nadal podwyższona oraz nocne poty - jednak nie wiem czy nie jest to wynikiem moich przejść.
Z góry dziękuję za komentarze
[ Dodano: 2018-07-31, 14:53 ]
Co do tego czy to krwiak Pani dr miała duże wątpliwości i nie była pewna co napisać, oczywiście zaleciła kontrolę za "jakiś" czas
wiesz przeczytałam Twój wątek...wyniki ostatnie masz bardzo dobre mimo lekkich odchyleń .Bardziej mnie zastanawia ilość plazmocytów w szpiku kostnym w trepanobiopsji.Wyszło 6 czy w procentach?nie znam sie na wynikach trepanobiopsji zapewne jest ktoś mądrzejszy:) to moze da znac.Jedna jesnostka chorobowa mi wpadła do głowy może dlatego że mam w rodzinie ale jest coś takiego jak szpiczak plazmocytowy.NaTwoim miejscu zrobiłabym jeszcze elektroferezę białek surowicy .Jak wyjdzie dobrze zapomniałabym o powiekszonych węzłach bo wyniki w zasadzie wszystkiego masz ok.Czasami też objawia sie nerwica w bardzo dziwny sposób.Organizm jest pobudzony i walczy i daje parszywe samopoczucie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum