1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
mumio-specyfik
Autor Wiadomość
zoi 
PRZYJACIEL Forum



Dołączyła: 05 Sie 2009
Posty: 381
Skąd: Grecja/opolskie
Pomogła: 147 razy

 #16  Wysłany: 2014-10-19, 20:22  


Cytat:
Zoi litości

:mrgreen:
Chodziło mi tylko o przewagę naturalnego nad sztucznym. No może kapkę przesadziłam, ale lepiej wcinać siemię niż suple ;)

[ Dodano: 2014-10-19, 21:24 ]
A stolec reguluje znakomicie i cholesterol obniża :lol:
 
majkelek 
MODERATOR


Dołączył: 18 Lut 2012
Posty: 1701
Pomógł: 1119 razy


 #17  Wysłany: 2014-10-19, 20:29  


gaba napisał/a:
Jak dodasz podane przez Ciebie ilości białka, węglowodanów, tłuszczów, błonnika i wody to wychodzi 123,7 g w 100 g siemienia.
Przepraszam najmocniej, że pozwolę sobie zapytać, ale po cóż sumuje Pani to wszystko (szczególnie węglowodany i błonnik)?

"Dietary Fiber consists of nondigestible carbohydrates and lignin that are intrinsic and intact in plants.(...)" źródło: http://www.nal.usda.gov/f...rgy/339-421.pdf
 
gaba 
PRZYJACIEL Forum


Dołączyła: 18 Kwi 2010
Posty: 3417
Skąd: warszawa
Pomogła: 1797 razy

 #18  Wysłany: 2014-10-19, 21:54  


Bo takie są reguły podawania wartości odżywczej żywności, błonnik zarówno rozpuszczalny jak i nierozpuszczalny nie wchodzi w skład węglowodanów rozumianych jako wartość odżywcza produktu. Normy na metody badań to uwzględniają.
A sumowałam dlatego żeby wykazać że to niezbyt ścisła informacja.
Większość suplementów jest produkowana przez duże koncerny farmaceutyczne, produkcje garażowe nie znajdą się w aptekach, a w internecie to trzeba umieć kupować.

Zoi zupełnie serio: oznacz sobie poziom wit D3 w osoczu (ok 50 zł) i jeżeli masz poniżej 30 (jak 80 % populacji w Polsce) zacznij suplementację ale preparatami na receptę. Wit D3 ma kluczowe znaczenie w procesach kościotworzenia.
_________________
sprzątnięta
 
majkelek 
MODERATOR


Dołączył: 18 Lut 2012
Posty: 1701
Pomógł: 1119 razy


 #19  Wysłany: 2014-10-19, 22:00  


gaba napisał/a:
Bo takie są reguły podawania wartości odżywczej żywności, błonnik zarówno rozpuszczalny jak i nierozpuszczalny nie wchodzi w skład węglowodanów rozumianych jako wartość odżywcza produktu. Normy na metody badań to uwzględniają.
To jak Pani wyjaśni to, co w załączeniu?



nutritionIndex.gif
Pobierz Plik ściągnięto 1573 raz(y) 6,57 KB

 
gaba 
PRZYJACIEL Forum


Dołączyła: 18 Kwi 2010
Posty: 3417
Skąd: warszawa
Pomogła: 1797 razy

 #20  Wysłany: 2014-10-20, 19:14  


Nie mam możliwości skanowania więc przygotowałam taki skrót (a całość łatwa do odnalezienia w sieci)

ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń
Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia
dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE,
dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE
i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

L 304/42 Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej 22.11.2011

ZAŁĄCZNIK I
SZCZEGÓŁOWE DEFINICJE,
o których mowa w art. 2 ust. 4

1. „informacja o wartości odżywczej” lub „etykietowanie dotyczące wartości odżywczej” oznaczają informacje okre­ślające:
a) wartość energetyczną; lub
b) wartość energetyczną i tylko jeden lub więcej niż jeden spośród następujących składników odżywczych:
— tłuszcz (kwasy tłuszczowe nasycone, kwasy tłuszczowe jednonienasycone, kwasy tłuszczowe wielonienasycone)
— węglowodany (cukry, alkohole wielowodorotlenowe, skrobia),
— sól,
— błonnik,
— białko,
— każda z witamin lub każdy ze składników mineralnych wymienionych w pkt 1 części A załącznika XIII i obecnych w znaczących ilościach zgodnie z określeniem w pkt 2 części A załącznika XIII;
2. „tłuszcz” oznacza tłuszcz całkowity, łącznie z fosfolipidami;
3. „kwasy tłuszczowe nasycone” oznaczają kwasy tłuszczowe bez podwójnych wiązań;
4. „izomery trans kwasów tłuszczowych” oznaczają kwasy tłuszczowe z co najmniej jednym niesprzężonym (tj. przerwanym co najmniej jedną grupą metylenową) wiązaniem podwójnym węgiel-węgiel w konfiguracji trans;
5. „kwasy tłuszczowe jednonienasycone” oznaczają kwasy tłuszczowe z jednym podwójnym wiązaniem cis;
6. „kwasy tłuszczowe wielonienasycone” oznaczają kwasy tłuszczowe z co najmniej dwoma podwójnymi wiązaniami cis przerwanymi cis-metylenem;
7. „węglowodany” oznaczają wszelkie węglowodany, które podlegają procesom metabolizmu w organizmie człowieka, łącznie z alkoholami wielowodorotlenowymi;
8. „cukry” oznaczają wszelkie cukry proste i dwucukry obecne w żywności, z wyjątkiem alkoholi wielowodorotlenowych ;
9. „alkohole wielowodorotlenowe” oznaczają alkohole zawierające więcej niż dwie grupy hydroksylowe;
10. „białko” oznacza zawartość białka obliczoną z użyciem wzoru: białko = całkowity azot oznaczony metodą Kjeldahla × 6,25;
11. „sól” oznacza równoważną zawartość soli obliczoną z użyciem wzoru: sól = sód × 2,5;
12. „błonnik” oznacza polimery węglowodanowe z co najmniej trzema jednostkami monomerów, które nie są trawione ani wchłaniane w jelicie cienkim człowieka i należą do następujących kategorii:
— jadalne polimery węglowodanowe naturalnie występujące w żywności przygotowanej do spożycia,
— jadalne polimery węglowodanowe otrzymane z surowców żywnościowych za pomocą środków fizycznych, enzymatycznych lub chemicznych, których korzystne efekty fizjologiczne potwierdzają powszechnie uznane dowody naukowe,
— jadalne syntetyczne polimery węglowodanowe, których korzystne efekty fizjologiczne potwierdzają powszechnie uznane dowody naukowe;
13. „wartość średnia” oznacza wartość, która najlepiej określa ilość składnika odżywczego zawartego w danym środku spożywczym i uwzględnia sezonową zmienność, wzorce konsumpcji i inne czynniki, które mogą mieć wpływ na zmianę wartości rzeczywistej.

[ Komentarz dodany przez Moderatora: Richelieu: 2014-10-20, 20:26 ]
Zalinkowałem.

_________________
sprzątnięta
 
majkelek 
MODERATOR


Dołączył: 18 Lut 2012
Posty: 1701
Pomógł: 1119 razy


 #21  Wysłany: 2014-10-20, 20:25  


Serdecznie Pani dziękuję za przepisanie tego wszystkiego (a Jego Eminencji za zalinkowanie).
Mogę tylko powiedzieć, że Unia Europejska jeszcze nie raz mnie zadziwi. Wygląda na to, że 'co kraj, to obyczaj'.
Nie uważam jednak, żeby przedstawienie analizy ilościowej w sposób jaki zrobiła to Zoi dyskwalifikował jakiekolwiek źródło. Moim zdaniem jest jak najbardziej zgodny ze zdrowym rozsądkiem (wszak błonnik jest węglowodanem - z chemicznego punktu widzenia), ale jak widać nie z punktu widzenia PE. Szczęśliwie wytyczne te tyczą się tylko etykietowania i nie ingerują jeszcze w funkcjonowanie forum onkologicznego ;) Cóż - stultus lex, sed lex.
Przepraszam za post utrzymany nieco w żartobliwej konwencji, to taka moja reakcja na absurdalne przepisy prawne. Dziękuję jeszcze raz za przepisanie całości i serdecznie pozdrawiam!
 
Richelieu 
Administrator



Dołączył: 15 Lut 2009
Posty: 7486
Skąd: Gyddanyzc
Pomógł: 4945 razy

 #22  Wysłany: 2014-10-20, 20:35  


majkelek napisał/a:
dziękuję za przepisanie tego wszystkiego (a Jego Eminencji za zalinkowanie).

:mrgreen: Zawsze do usług !


majkelek napisał/a:
(wszak błonnik jest węglowodanem - z chemicznego punktu widzenia), ale jak widać nie z punktu widzenia PE.

Oj, oj, oj - na bardzo śliski grunt Pan Szanowny wkracza ... |zalamka|
_________________
Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
 
majkelek 
MODERATOR


Dołączył: 18 Lut 2012
Posty: 1701
Pomógł: 1119 razy


 #23  Wysłany: 2014-10-20, 20:44  


Richelieu napisał/a:
Oj, oj, oj - na bardzo śliski grunt Pan Szanowny wkracza
Może się troszkę off-top zrobił, ale pozwolę sobie dać wyraz swojemu zaskoczeniu.
Dziękuję Jego Magnificencji (wszak Richelieu jest forumowym Rektorem) za ostrzeżenie. Mogłoby się to wszystko źle skończyć (było bardzo blisko) - kto by pomyślał, ja i te moje 'krzywe banany' :mrgreen:
 
gaba 
PRZYJACIEL Forum


Dołączyła: 18 Kwi 2010
Posty: 3417
Skąd: warszawa
Pomogła: 1797 razy

 #24  Wysłany: 2014-10-20, 20:47  


Rzymska maksyma to: DURA LEX, SED LEX.

By the way - etylen i polietylen to to samo?
_________________
sprzątnięta
 
vioom 
PRZYJACIEL Forum



Dołączył: 18 Sty 2010
Posty: 1286
Pomógł: 1048 razy

 #25  Wysłany: 2014-10-20, 23:31  


gaba napisał/a:

By the way - etylen i polietylen to to samo?

Oczywiście, że nie! Różni się nie tylko budową chemiczną (wiązanie podwójne między atomami węgla w etenie (etylenie) a pojedyncze w polimerze etenu (polietylenie)) ale także szeregiem właściwości fizykochemicznych. Zaczynając od stanu skupienia w warunkach normalnych... Wymieniać można bardzo długo różnice dzielące oba związki chemiczne. Skąd to pytanie?

Pozdrawiam :)
_________________
www.rjforum.pl - Nowotwór jądra to nie wyrok! Masz wątpliwości? Dowiedz się więcej!
 
gaba 
PRZYJACIEL Forum


Dołączyła: 18 Kwi 2010
Posty: 3417
Skąd: warszawa
Pomogła: 1797 razy

 #26  Wysłany: 2014-10-21, 16:05  


A bo pytanie było do Majkelka, on postawił tezę że polimery węglowodanowe to to samo co węglowodany (z "chemicznego punktu widzenia") no to ja zapytałam czy etylen i polietylen to to samo (w domyśle z "chemicznego punktu widzenia"). Używamy słów wytrychów typu "chemiczny punkt widzenia" a co to właściwie znaczy to nie definiujemy. To taki off-top się zrobił ze starego i banalnego tematu nt suplementacji. W moim zamyśle miało przejść do dyskusji nt rzetelności informacji na forum, ale się zwichrowało.
_________________
sprzątnięta
 
majkelek 
MODERATOR


Dołączył: 18 Lut 2012
Posty: 1701
Pomógł: 1119 razy


 #27  Wysłany: 2014-10-21, 16:59  


Zacznę od słowa wyjaśnienia z jakiego powodu dyskusji do tej pory nie kontynuowałem: Ja nie mam zwyczaju wdawania się w dyskuje mające na celu pokazanie wyższości jednego użytkownika nad drugim (czy jednego punktu widzenia nad innym, jeśli obydwa są obowiązujące). Dyskusję zacząłem z uwagi na swoje zdziwienie kwestią sumowania masy węglowodanów i błonnika (wszak polisacharydy wchodzą w skład błonnika, przynajmniej z tego co mi wiadomo).

Pani Gabo,
Podałem przykład, że błonnik pokarmowy zaliczany jest przez USDA http://www.choosemyplate.gov/ (United States Department of Agriculture) do grupy węglowodanów - proszę zerknąć na stronę trzecią tego dokumentu http://www.choosemyplate....nFactsLabel.pdf ("Fiber and sugars are types of carbohydrates. Healthy sources, like fruits, vegetables, beans, and whole grains, can reduce the risk of heart disease and improve digestive functioning."). Pani udowodniła mi, że PE zażyczył sobie aby traktować błonnik osobno, za co podziękowałem, gdyż nie miałem o tym pojęcia.
A co do mojego 'słowa wytrychu', to łatwo przekonać się co miałem na myśli studiując rozdział piąty tego skryptu: http://www.umb.edu.pl/pho...zywnosci(1).pdf

Ja nikogo do własnego zdania przekonywać nie będę, bo uważam, że każdy powinien mieć swoje zdanie. Moim zdaniem ta dyskusja nie jest merytoryczna w obecnym kształcie, więc nie zamierzam jej kontynuować. Nie jest to zarzutem w stosunku do Pani, ani kogokolwiek innego (jeśli już, to ja się do tego przyczyniłem swoimi ostatnimi postami).
Oczywiście, ma Pani prawo uważać, że źródła linkowane przeze mnie na Forum są niewiarogodne i ja nie zamierzam Pani do niczego przekonywać. Ja swoją robotę tutaj staram się wykonywać najlepiej jak potrafię (czasem gorzej, czasem lepiej). Natomiast, jeśli zdaniem Pani, czy kogokolwiek innego, moje działania wnoszą więcej szkody niż pożytku poprzez szerzenie nierzetelnych informacji, to proszę zgłosić to do osób odpowiedzialnych za Forum (a nie inicjować dyskusji o charakterze personalnym). Wierzę, że po takim zgłoszeniu osoby odpowiedzialne za kształt Forum zwrócą mi uwagę, albo zablokują moje konto.

Łączę wyrazy szacunku,
Michał.

P.S. Proszę nie myśleć, że zwracam się do Pani 'per Pani' z jakichkolwiek innych względów, niż te, iż (jak sobie przypominam) kiedyś sobie tego Pani (tutaj na Forum) życzyła.
 
Ptaszenio 
PRZYJACIEL Forum


Dołączyła: 18 Kwi 2014
Posty: 1239
Skąd: Wrocław
Pomogła: 277 razy

 #28  Wysłany: 2014-10-21, 17:34  


majkelek napisał/a:
Ja swoją robotę tutaj staram się wykonywać najlepiej jak potrafię


Majkelku :flower:
 
DorotaP 
PRZYJACIEL Forum


Dołączyła: 28 Lut 2011
Posty: 987
Pomogła: 359 razy

 #29  Wysłany: 2014-10-21, 18:05  


Ptaszenio napisał/a:

majkelek napisał/a:
Ja swoją robotę tutaj staram się wykonywać najlepiej jak potrafię


Majkelku :flower:


A ja wysyłam

jednego :flower: wysyłam Majkelkowi, ale drugiego :flower: wysyłam Gabie

Cenie Wasz wkład w Forum
 
majkelek 
MODERATOR


Dołączył: 18 Lut 2012
Posty: 1701
Pomógł: 1119 razy


 #30  Wysłany: 2014-10-21, 18:20  


Całkowicie się zgadzam z DorotaP, ja również wkład Pani Gaby w Forum bardzo cenię!
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


logo

Statystki wizyt z innych stron
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group