Rak migdałka podniebiennego z przerzutem na węzeł chłonny
Proszę powiedzcie mi czy to normalne że tata tak źle się czuje po skończonej radioterapii?
nic nie chce jeść bo wszystko go szczypie, o Nutri drinkach nie chce słyszeć ;(
3 dni temu skończył radioterapię i dziś ma nowy ból to znaczy gardło i przełyk jakby mu się miało rozerwać :(
czy to normalne?
Witaj Kasiu. Niestety, jest to normalne. Ja przez miesiąc po radioterapii praktycznie z łóżka nie wychodziłem i przyjmowałem morfinę. Czy Tata jest zaopatrzony przeciwbólowo? Przyznam się, że i mnie nutridrinki rosły w buzi... Napisz jak z morfologią i ze śliną?
_________________ Każdy ma swoje walety i zady
THINK BEFORE YOU SAY SOMETHING STUPID
Witam Gazdo.jak dobrze że jesteś:)
Tata też bierze morfinę. a krew była dobra jak wychodził ze szpitala czyli pare dni temu.
a ślina jest...i takie coś strasznie gęste w gardle :(Niestety tata się bardzo denerwuje że nie może jeść a już i tak jest jak patyk;(
Przy łóżku musi mieć zawsze butelkę z wodą. Na noc dobrze, żeby brał biotene oralbalance gel, a na suche gardło glosal i pił zaparzone siemię lniane. Do jedzenia głównie zupki zmiksowane, jajko na miękko, może jak da radę środek bułki posmarowany masłem. Na rozrzedzenie gęstej wydzieliny w gardle koniecznie sinupret. Jak da radę, może płukać jamę ustną i gardło szałwią. Nie ma grzybicy jamy ustnej?
Nie mamy nr.tel.do lekarza;( a pytałeś jeszcze o grzybicę to trudnoo mi powiedzieć co tam u niego się dzieje;(ale ma jakieś płukanki ze szpitala i zawiesinę do jamy ustnej.żeby zaczą jeść...on tak się denerwuje że szok...i nic nie daje sobie przetłumaczyć;(
zawiesina to pewno nystatyna - antybiotyk przeciwgrzybiczy. To rozwijająca się grzybica może powodować ból gardła, języka, osłabiać poczucie smaku. Smaków Tata pewno też jeszcze nie czuje... Musicie zapamiętać, że czas trwałości nystatyny od czasu jej rozrobienia wynosi tydzień. Po tym czasie trzeba zrobić nową zawiesinę. Koniecznie również musi robić sobie te właśnie płukanki, które otrzymał w szpitalu. Gdzie Tata był leczony? Możesz wkleić rozpoznanie z karty wypisu ze szpitala, oraz jakie/ile naświetlań otrzymał, jaką chemię przyjmował?
tak to Nystatyna.smaku oczywiście nie ma.Tata był leczony w Gdańsku na ul,Dębinki.przepiszę to co jest na wypisie:
Zastosowane leczenie:
Teleradioterapia radykalna, promieniowanie frontowe o energii 6Mv, 15MV techniką konfromalną z modulacją intensywności wiązki na obszar:
- nacieku nowotworowego Dg śr=66Gy\30 fr. dni
- nacieku nowotworowego z marginesem Dg śr. 63Gy\30fr. dni
- węzłów chłonnych zagardłowych, poziomu 1b, 2, 3, 4, po stronie lewej, poziomu 5 i 4 po stronie prawej Dg śr=60 Gy\30 fr.dni
- węzłów chłonnych poziomu 4 po stronie lewej Dg śr=54Gy\30fr. dni
Jednoczasowa chemioterapia cisplatyną w dawce 100mg \m2, 2 cykle.
uf...dobrze że najniższy.
nie tata nie miał operacji.
w wyniku jest napisane tylko że zostały pobrane dwie tkanki z migdałka.A w wycinkach stwierdzono utkanie raka płaskonabłonkowego G1
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum