Tak stwierdzili lekarze widząc tylko zdjęcie RTG
babcia była osłuchiwana przez dwóch lekarzy, pierwszy w Bydgoszczy w szpitalu Biziela, powiedział, że czysto, drugi na Seminaryjnej również w Bydgoszczy, powiedział, że też jest okej, na opisie zdjęcia było napisane "Tu" ze znakiem zapytania na końcu, jutro wezmę zdjęcie od babci i dokładnie przepiszę, bo jadę rano z babcią na rezonans magnetyczny, a w skierowaniu, które dostała z Biziela na Seminaryjną było napisane "rozpoznanie Tu. pulm. dex. więc nie wiem już na prawdę sam dlaczego lekarze różnie to napisali.. Dziękuję za pocieszenie, myślałem, że ten termin na badania to trochę długo, odezwę się jutro z pełnym opisem zdjęcia, a to, co pisałem, jak to wygląda: "W połowie(na środku zdjęcia) jest białe wcięcie(nazywa się to chyba cień) w prawym płucu mające około 1.5cm szerokości(na oko)." Brałem zupełnie z głowy, tak jak to wygląda na zdjeciu. Pozdrawiam cieplutko
[ Dodano: 2016-01-29, 10:53 ]
Oto opis, o który prosiłaś cleo33
: "Owalny cień przywnękowo w polu środkowym płuca prawego. Wnęka płucna prawa o wzmożonym wysyceniu - Tu? (wskazana konsultacja pulmonologiczna oraz dalsza diagnostyka). Pozostałe pola płucne bez zmian ogniskowych. Cień środkowy w granicach normy do wieku. Blaszki miażdzycowe w obrębie łuku aorty"