Witam
Zwracam sie do Was o pomoc mój tato ma 64 lata choruje na raka jelita grubego z przerzutem do wątroby. Od pazdziernika do stycznia przyjmował chemie następnie miał niedroznośc na jelicie grubym przeszedł operacje zespolenie omijające.
Po upłynięciu 3-tygodni po operacji wznowiono chemie do tej pory.
Po konsultacji z lekarzem stwierdzono ze chemia nie działa, ma zmutowany gen markery rosną ca 19-9 - 675,9
cea -221
pozostało nam tylko Badanie Kliniczne.
W związku z tym zwracam sie do Was o Pomoc?.
Gdzie mogę zrobic takie badanie kliniczne .
Gdzie są aktualnie rekrutacje dotyczące tego badania klinicznego. Pomocy.
Pozdrawiam.
pani doktor,która prowadziła tatę przy chemioterapii powiedziała mi,że pozostała nam tylko badanie kliniczne na raka jelita grubego z przerzutem do wątroby przy zmutowanym genie.
Aby móc poszukać badań klinicznych dla Twojego taty musimy znać pełną historię jego choroby. Prosimy więc o dokładne informacje jaki dokładnie nowotwór stwierdzono (pełna histopatologia), w jakim odcinku jelita grubego, jaki gen jest zmutowany i jaka jest to mutacja, jakie dokładnie leczenie było prowadzone - jaką chemię podawano, ile cykli, z jaką odpowiedzią na leczenie, czy przerzuty do wątroby stwierdzono od początku czy pojawiły się w trakcie leczenia. Generalnie wszystko.
Jeśli masz zgodę taty i możliwość załączenia tutaj całej dokumentacji z czasu diagnostyki i leczenia, na pewno będzie to pomocne.
Są do wszystkie dokumenty jakie mamy ze szpitala z leczenia.
Nie mam jeszcze dokumentów jaki jest to gen zmutowany.
Przerzuty do wątroby stwierdzono od początku leczenia czyli od 10.05.2013.
-Wysyłam 3 Tomografy komputerowe.
-Wyniki badań Laboratoryjnych.
-Dzienniczek Przyjmowania chemii.
Z Góry Dziękuje za pomoc.
[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2014-05-16, 10:01 ] Prosimy o usuwanie danych osobowych pacjenta i lekarzy.
Niestety na ten moment nie widać żadnego rekrutującego badania klinicznego w Polsce, w którym tata mógłby uczestniczyć.
Być może mając informację jaki gen jest zmutowany, moglibyśmy poszukać czegoś więcej.
A gdzie mogę zrobic badanie tacie jaki jest to gen mutujący.
[ Dodano: 2014-05-16, 20:48 ]
Nie rozumiem jestem pierwszy raz na forum tutaj piszę o pomoc a ludzie kopiują moje załączniki a nic nie odp na mój temat oprócz jednej pomocnej pani. czy to jest normalne.
Proszę pomóżcie co wiecie na temat.
ale ja właśnie niewiem jak się tutaj odpowiada, czy normalnie na dole, czy poprzez "odpowiedz"-myślałam, że tutaj mogą tylko administratorzy/moderatorzy odpowiadać! zapytaj może lekarki u której Tata sie leczy, kto jak kto ale lekarze powinni wiedzieć gdzie takie badania się robi, skoro na nie wysyłają....
[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2014-05-17, 09:53 ] Serio, wystarczy trochę przejrzeć Forum żeby ogarnąć, jak ono funkcjonuje...
Po ostatniej konsultacji w szpitalu z panią dr. Powiedziała mi ze chemia FORFIRI i chemia FOLFOX4. Nie działa.Markery rosną CEA wynosi 221. A CA wynosi 675. I podejrzewa ze tata Posiada zmutowany gen. Nie wiem jaki gen po nie zostało zrobione badanie w tym kierunku. Pani dr. stwierdziła ze zostało wam Badanie Kliniczne. Dzwoniłem do Warszawy w sprawie badania Klinicznego nie maja podpisanego jeszcze kontraktu.
Kraków ma już zakończone rekrutacje.
Nie wiem gdzie mam szukać.
Jak coś cokolwiek wiecie na ten temat proszę o wiadomość.
Z góry dziękuje.
Pani doktor nie powiedziała o jakie dokładnie badanie jej chodzi (jakiego leku? gdzie prowadzone?), więc ciężko "wiedzieć coś więcej" nie wiedząc nic.
Tak jak mówię, po przeszukaniu bazy badań klinicznych w PL nie ma w tej chwili żadnych otwartych badań - chyba, że pani doktor ma na myśli jakieś konkretne, być może szczegóły byłyby pomocne. A jeśli podejrzewa zmutowany gen, to powinna zlecić zbadanie wycinków pod tym kątem.
Znalazłam artykuł o genach i tam jest między innymi art. pt. 910 Diagnostyka raka jelita grubego - analiza mutacji somatycznych genu KRAS (12 i 13 kodon sekwencji białka ) na stronie internetowej:
http://med.cbdna.pl/predyspozycje-genetyczne.html tam jest napisane co pobierają, jak to wygląda i ile się czeka, zaraz pod tym art. jest " umów się na badanie"- może w ten sposób się uda??? skoro nie ma otwartych badań w tej chwili, co szkodzi spróbować....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum