Podano mu cytostatyki więc z tego co wiem jest to leczenie palatywne?!
Tzn. nie jest to leczenie paliatywne dlatego, że podano cytostatyki. Jest to leczenie paliatywne, ponieważ w tym stadium zaawansowania nie można zastosować leczenia radykalnego. Stąd też podana chemioterapia jest paliatywną (pisałyśmy już o tym wcześniej).
gosica3009 napisał/a:
Od lekarza prowadzącego dostał leki przeciwbólowe (ketonal!!!)
I wystarcza ten ketonal?
gosica3009 napisał/a:
Badanie CA-19.9 - 9789,0 U/mL
Na pewno sama widzisz, jak dramatycznie wysoki jest wynik.
gosica3009 napisał/a:
A jak się okazuje nawet zaleceń co do dawkowania leku nie dostał!
W wypisie nic na ten temat nie ma?
Co do USG - w wyniku z 25.01 opisujący wspomina o mnogich zmianach, największa o wymiarze 11 centymetrów.
W USG z 28.03 mamy "ognisko hiperechogeniczne ze zwapnieniami wewnątrz o maksymalnym wymiarze poprzecznym 16,0 x14,0" - rozumiem, że także centymetrów?
Z kolei w TK ze stycznia widać zmianę w wątrobie o największym wymiarze 16 cm.
Porównując więc dwa USG teoretycznie można by podejrzewać o zwiększeniu wymiarów, ale biorąc pod uwagę wynik TK zmiana już wcześniej miała ok. 16 centymetrów.
Zastanawiam sie wogóle czy leczenie czy brak leczenia jest tu lepszym wyjsciem?! Dziadek dzisiaj jest bardzo słaby, odczuwa ból w okolicy wątroby i tak naprawdę skoro nie ma wielkich szans na choćby jakiekolwiek zmniejszenie guza to jaki jest sens go tak męczyć?
Dwa tygodnie temu lekarz rodzinny przepisał mu Adamon przeciwbólowo w 100 mg kapsułkach, a Pani doktor prowadząca z WCO stwierdziła że nie ma sensu brania tego leku. (Lek ten bardziej pomagał niż Ketonal). Nie wiem co zrobić? Wizyte w WCO mamy 16 kwietnia jak już wspomniałam wcześniej.
Jeśli chodzi o zalecenia w wypisie nie ma nic na temat jakichkolwiek leków, podawania itd.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum