... już po operacji
wyglądało to tak...
1. Przyjęcie do szpitala - 12 stycznia (poniedziałek) oddział SPSK 4 (Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny nr 4 ) w Lublinie / Klinika Ortopedii i Traumatologii - ul. K. Jaczewskiego 8 pod kierownictwem prof. dr hab. n. med. Tomasza Mazurkiewicza. Strefa II, IV piętro.
Sekretariat +48 81724 4510
Linki:
http://www.spsk4.lublin.p...i-traumatologia
http://www.umlub.pl/uczel...zegoly,984.html
2. Wymagane dokumenty:
- skierowanie do poradni specjalistycznej na leczenie specjalistyczne z Centrum Onkologii
- RTG klatki piersiowej (nie starsze niż 6 miesięcy) - gdy go zabraknie pacjent i tak będzie miał zrobione prześwietlenie w szpitalu.
Dobrze mieć ze sobą udokumentowaną cała historię choroby w szczególności z płytami CD wszelkich poprzednich prześwietleń RTG/TK oraz najbardziej aktualne RTG/TK guza. Gdy go nie będzie to i tak zostanie zrobione prześwietlenie przed operacją co jest oczywiste. Dzień przed operacją pacjent jest na czczo. Wolno mu pić wodę/płyny jedynie do północy dnia poprzedniego. W dniu przyjęcia na oddział jest standardowa anamneza lekarska odnośnie dotychczasowego przebiegu choroby i leczenia.
3. Lekarze od spraw onkologiczno-ortopedycznych:
Prof. dr hab. n. med. Edward Warda - który mnie operował wspaniały człowiek, dodatkowo sam zmienia opatrunki swoim pacjentom
Lek. med. Krzysztof Grabowski - asystował przy operacji
Dr n. med. Jacek Kopacz - Uniwersytet medyczny / dodatkowe obchody ze studentami
Lek. med. Piotr Niedziałek - anamneza lekarska / wypis ze szpitala
Pielęgniarka Oddziałowa: mgr Anna Krasowicz
(lista ta jest większa, jednak wymieniam tych z którymi miałem głównie do czynienia)
4. TK ręki przed operacją - 14.01.2015
W nasadzie dalszej kości promieniowej prawej od strony przyśrodkowej, przystawowo widoczna nieregularna zmiana torbielowata z obecnością sept o wymiarach 34x24x28mm. Zmiana wypełniona jest miękkotkankową strukturą. Widoczne rozdęcie kości w tej części ze ścieńczeniem warstwy korowej. W dolnej części widoczne odcinkowe zniszczenie warstwy korowej. Zmiana nie przechodzi przez powierzchnię stawową. Obraz KT może sugerować guz olbrzymiokomórkowy z cechami lokalnej złośliwości. Drobne ognisko osteosklerotyczne w kości trójgraniastej nadgarstka prawego w kości główkowatej i w przynasadzie kości promieniowej.
5. RTG klatki piersiowej w porządku / czysta
6. Operacja - 16.01.2015 od 11:00 do 13:20
Przed operacją podpisujesz zgodę na przeprowadzenie zabiegu ( u mnie ):
ŁYŻECZKOWANIE I FREZOWANIE GUZA, PRZESZCZEP Z TALERZA BIODROWEGO
jak również na jego ewentualnie zmiany lub rozszerzenia, które okażą się niezbędne w trakcie przeprowadzania zabiegu.
- po operacji dostałem elektrolity - Plasmalyte 500ml oraz Glukoza 5% 500ml infuzja dożylna.
- 3 zastrzyki przeciwzakrzepowe w brzuch - raz dziennie Clexane
- 2 zastrzyki przeciwbakteryjne raz dziennie (infuzja dożylna poprzez wenflon) - Cefazolin Sandoz
- dodatkowe leki nasenne i/lub przeciwbólowe w zależności od potrzeb pacjenta
- po 26 godzinach od operacji zdecydowałem się przyjąc pierwszy i jedyny środek przeciwbólowy dożylnie ( zapewne wszystkim znany ketonal. Podobno w zestawie środków przeciwbólowych miałem też zapisany Tramal).
- w moim odczuciu ból pooperacyjny był znośny, znikomy gdy bez ruchu. Biodro dawało się bardziej we znaki (i tak jest nadal na etapie rekonwalescencji) niż ręka przy zmianie pozycji na łóżku, kichaniu czy kaszlu.
- trzeciego dnia wstałem i zacząłem się ruszać.
- ręka w opatrunku i zawinięta jedynie bandażem elastycznym.
- drugi opatrunek z drenem był na biodrze. Dren zdjęty po 2 dniach.
- cięcie na lewym biodrze 6cm, na ręce 9cm.
- czas na zdjęcie szwów od 10 do 12 dób po operacji w miejscu zamieszkania.
- kolejna wizyta kontrolna w Lublinie za 6 tygodni.
- za krótki czas by powiedzieć coś wiecej o ręce jednakże żadne nerwy nie przecięte, wszystkie palce sprawne i kciuk. Obrotowośc i ruchomość ręki wraca powoli do stanu jak w trakcie brania leku. Napisze więcej za jakiś czas.....
7. Wypis ze szpitala 20.01.2015 (wtorek) pomimo, że lekarz chciał mnie wypisać w poniedziałek (19.01.2015) jednak z racji biodra i (nie)ruchomości poprosiłem o dzień dłużej.
Zalecone wysokie ułożenie kończyny operowanej, unikanie przeciążeń.
Stosowanie ortezy na rękę i przedramię na które wypisano skierowanie L0.048 NFZ.
8. Histopatologia - 20.01.2015
Rozległa martwica z metaplazją chrzęstnokostną. Brak utkania guza olbrzymiokomórkowego.
Rozmawiałem z lekarzem co do metaplazji chrzęstnokostnej - nie jest to postać innego nowotworu a jedynie zróżnicowanie tkanki kostnej przez inny jej rodzaj co zapewne jest wynikiem leku.
9. Krótki opis szpitala:
Pacjenci ze schorzeniami onkologiczno-ortopedycznymi leżą z reguły na sali chorych nr 9 i operacji przeprowadzane są tylko 2 razy w tygodniu (środa, piątek). Każda sala ma 5 łóżek i własną toaletę. Skrzydło SPSK 4 / Klinika Ortopedii i Traumatologii zostało 2 lata temu odrestaurowane i warunki chorych pacjentów są bardzo dobre jak na publiczny szpital.
Łóżka szpitalne firmy Proma Reha są elektrycznie regulowane w 5 pozycjach co dla pacjentów ze schorzeniami ortopedycznymi jest to zbawieniem. Wyżywienie jak na warunki szpitalne jest lepiej niż dobre. Odpłatny parking szpitalny - 1h 3,5 zl, doba 28 zl, tydzień 100 zl. Dodatkowe informacje odnośnie parkingu wystarczy zadzwonić poniżej:
http://www.spsk4.lublin.p...tracja/parkingi
Pobudka jako forma porannego mycie o 5:30, śniadanie po 7:00, obchód po 8:00, drugi posiłek po 12:00 i kolacja po 16:00
W sali chorych jest standardowo płatny telewizor - 5zl/24h
Dostęp darmowy do WIFI możliwy na terenie szpitala po wypełnieniu wniosku od IT z pieczątka lekarza lub pielęgniarki oddziału oraz podaniu MAC adresu karty sieciowej i dostarczeniu z powrotem do działu informatycznego. Zasięg OK.
Na terenie szpitala bankomat (nie Euronet), biblioteka, kaplica, (chyba) 2 sklepy z żywnością oraz sklep ortopedyczny CEZAL.
10. Teraz nastąpi 6 miesięczny "follow-up" lekiem DENOSUMAB oraz z mojej strony systematyczne TK mając nadzieję, że nie będzie wznów.
Podziękowania dla Marty za kontakt i cenne informacje....
..... per aspera ad astra......