W sprawie poszukiwań dawcy szpiku sprawa ma się tak: w Europie nie ma, dawcę w USA miał poszukiwać Poznań. Dziś otrzymałam informację od mojej Pani Doktor prowadzącej, że Poznań nie jest entuzjastycznie nastawiony na mój przeszczep. Podobno mieli powiedzieć, że w mojej sytuacji i po takim leczeniu to przeszczep niewiele mi da. Tzn. mam się kontrolować i jak będzie wznowa, to wtedy kolejny przeszczep szpiku ma u mnie sens.
Nie wiem co o tym myśleć.
Z tego co wiem, to po wznowie prawdopodobieństwo kolejnego nawrotu jest bardzo wysokie, dużo większe niż po kolejnym przeszczepie szpiku. A tu co? Teraz nic nie wiem.
Mam jeszcze jechać do Poznania na konsultację. Ale…
Czy ktoś może mi coś podpowiedzieć? Jestem świeżo po usłyszeniu informacji i nie wiem jakie konkretne pytania sformułować.
Pokrótce przebieg leczenia
Ostra białaczka szpikowa M2 wg FAB (inv16) w okresie po I wznowie pozaszpikowej (chloroma prawego gruczołu sutkowego). Stan po alloHSCT od brata z powodu AML M2 (inv16). Po allo-HSCT nie obserwowano GVHD
W szpiku stwierdzono inv16 (0,06%), 100% chimeryzm dawcy, 4% komórek blastycznych.
I chemioterapia po wznowie wg schematu: Ida-FLAG
Po reindukcji uzyskano w TK prawie całkowitą regresję guza sutka oraz całkowitą remisję molekularną w szpiku.
II chemioterapia wg schematu HAM.
Po konsolidacji uzyskano dalszą regresję guza sutka.
Wynik USG sprzed radioterapii:
W górnej części prawego sutka nadal jest widoczna dobrze odgraniczona lita zmiana ogniskowa hipoechogeniczna, o lekko policyklicznych zarysach, o wym. 50x45x11 mm. W badaniu dopplerowskim widoczne pojedyncze naczynia w obrębie zmiany.
Lewy sutek bez zmian ogniskowych.
Przewody gruczołowe nieposzerzone.
Obustronnie węzły chłonne pachowe są niepowiększone.
Radioterapia: zastosowano leczenie: fotonami X 6MeV z pól przeciwległych na pierś prawą otrzymałam dawkę 4000cGy/t w 20 frakcjach w ciągu 25 dni leczenia, w tym 1000 cGy/t BOOT na guz piersi prawej.
Po radioterapii nie miałam badań.