Dwa miesiące temu byłam na wizycie u ginekologa z powodu długich i obfitych miesiączek oraz występujących plamieniach pomiędzy.
W usg wyszło endometrium 16mm (2połowa cyklu) i lekarz miał wątpliwości. Zalecił biopsję.
W wyniku: fragment polipa gruczołowego endometrialnego.
Lekarz zalecił założenie spirali Mireny jako formy leczenia.
Terapii hormonalnej nie zalecał z powodu wyniku usg wątroby torbiel + FNT.
Jeżeli się nie zdecyduję na spiralę wizyt a kontrolną za pół roku.
Mam wątpliwości, poniewż niewiele wiem.
W trakcie miesiączki (7 diowej)występują 1-2 dni z krwotokami z bardzo dużymi skrzepami, często mam bóle w dole brzucha i jeszcze te plamienia. Mam 40 lat.
Umówiłam się na wizytę u innego ginekologa, ale to dopiero za miesiąc.
Proszę o informację czy należy wykonać jakąś dalszą diagnostykę?
Myślałam o wykonaniu usg jamy brzusznej.
Proszę o pomoc.
Agnieszka206 witaj na forum
Polip jest zmianą łagodną.
Polipy endometrialne są spowodowane zachwianiem gospodarki hormonalnej organizmu i odpowiednie leczenie może prowadzić do wchłonięcia polipa. Jeżeli polip sam nie zaniknie można go usunąć zabiegiem histeroskopii ambulatoryjnie. Zabieg trwa kilkanaście minut.
Pozdrawiam serdcznie
_________________ Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
Ja miałam dokładnie to samo co Ty . W kwietniu założyła MIRENE , ale niestety przy nastepnej miesiączce sytuacja się powtórzyła do tego stopnia i leżałam w szpitalu przez 5 dni bo było tak silne krwawienie .
Po wyjściu zmieniłam lekarza , który stwierdził , że owszem MIrena Mireną ale najpierw trzeba wyleczyć to narastające endometrium i zalecił mi oprócz założonej wkładki branie ORGAMETRILU przez 3 miesiące przez które praktycznie cały czas plamiłam . 29.08 byłam w kontroli i endometrium cienkie , spirala ułożona prawidłowo , mam równiez mięśniaka który bardzo sie zmniejszył . Pani doktor odstawiłam mi ORGAMETRIL i od tego czasu jest wszystko ok. Miesiączki bardzo skąpe ale jest szansa , że nie będzie ich wogóle . Poki co jestem z MIRENY bardzo zadowolona .
_________________ RAK??? niespodziewany i niechciany lokator w naszym domu
Dziękuję za Wasze odpowiedzi.
Kati007 obawiam się tego co Ciebie spotkało, tylko że u mnie na chwilę obecną nie można zastosować hormonów (ze względu na guzki na wątrobie).
Za około miesiąc mam wizytę u innego ginekologa i usg, to zobaczymy co poradzi.
Mam też na piersiach torbiele i jak wyszedł teraz ten rak piersi u mamy to poszłam do kontroli i okazało się , że wszystkie zmniejszyły się o min. połowę naj prawdopodobnie właśnie po tych hormonach .
_________________ RAK??? niespodziewany i niechciany lokator w naszym domu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum