Źle zrozumiałam.
Jutro zrobię skany.
Powikłań nie było. Operacja była długa i przez to babcia długo dochodziła do siebie. Druga spr zarazili ją jakąś bakterią w szpitalu i to też przedłużyło pobyt w szpitalu była izolowana.
[ Dodano: 2012-12-10, 10:35 ]
Dzisiaj babcia poszła do lekarki ogólnej. A ta jej nagadała że ma przerzuty w całym brzuchu itd
My staraliśmy się babci nic nie mówić bo ona strasznie słaba psychicznie. Dzisiaj po tej wizycie jest totalnie załamana. Pojechała z mama ta te badania krwi bo w przychodni tego nie robią.
[ Dodano: 2012-12-10, 14:46 ]
Mam problem z kompem więc pisze ręcznie
Rozpoznanie:
Rak kątnicy z przerzutami do sieci C18.0
Zakażenie jelitowe Clostridium Difficile A 04.7
Kolonoskopia
W typowej premedytacji końcówkę kolo wprowadzono do kątnicy. Jelito b. dobrze przygotowane do badania.
Kątnica: tuż powyżej zastawki krętniczo-kątniczej kalafiorowaty guz w ok 80% wpuklający się do światła kątnicy z owrzodzeniami, o twardym podścielisku, kontaktowo krwiawiący(pobrano wycinki).
Wstępnica bz.
Odbytnica, odbyt: maceracja i przekrwienie śluzówki kanału odbytu.
Wniosek - guz kątnicy (obraz adenoca - hist.pat). Zapalenia kanału odbytu.
Dzisiaj babcia poszła do lekarki ogólnej. A ta jej nagadała że ma przerzuty w całym brzuchu itd
Niestety wodobrzusze najczęściej oznacza właśnie wysokie zaawansowanie choroby oraz rozsiew do otrzewnej, często niewidoczny jeszcze w badaniach obrazowych, choć oczywiście trzymamy kciuki, by tak nie było. Niemniej jednak obraz ostatniej tomografii jest mocno niepokojący.
Zamieszczona część wypisu jest wypisem pooperacyjnym? Bardzo prosimy o dopisywanie dat do załączanych wyników.
to był guz a oni go nie wycieli?
bo już nie wiem co myśleć.Po operacji mówili że to była trudna operacja bo wiele rzeczy musieli łączyć bo coś powycinali.
Chyba mówimy o dwóch różnych guzach.
Guza z jelita grubego wycięto w trakcie operacji, ale w świeżej tomografii mowa jest o guzie w miednicy. To dwa różne guzy.
Magdapoznan, słowo daję, nie wiem jak ab łapie się w tym co Ty tu zamieszczasz. Dla mnie to groch z kapustą. I to nieuporządkowany groch z kapustą. Wyciągany po jednej literce.
Cytat:
wynika ze chyba guza nie było wczesniej.
Zrozumiałam, że pytasz o ostatni wpis.
_________________ „Żółw musi być aż tak twardy, bo jest aż tak miękki”. St.J.Lec
Lider czerwonej kreski./Kuba Wojewódzki (tego forum).
My jesteśmy po operacji była 9.01. Usunięto macice i jajniki. W czwartek wizyta u ginekologa i ściąganie szwów. Nie wiadomo czy dostanie chemie. Ogólnie rokowania dobre według ordynatora. Guz był stary wyniku histo jeszcze nie ma. Ogólnie krew miała b. złe wyniki niska hemoglobina ok 5, potas niski, żelazo. Dostała dużo krwi, osocza.
ogólnie po tej operacji babcia czuję się super i zaczęła jeść nawet duże porcje co u niej było rzadkością.
Rozpoznanie:
1. W nadesłanym płynie i rozmazie obecne nieliczne atypowe komórki oraz komórki międzybłonka, makrofagi oraz elementy morfotyczne krwi
2. Guz o budowie typowej dla gruczolakoraka jelita grubego. W przymaciczach na wys szyjki macicy naciek gruczolakoraka. W jednym naczyniu znaleziono komórki nowotworowe. Poza tym narząd rodny bez istotnych zmian.
Immunofenotyp komórek gruczolakoraka: c7-, ck20+, cea +, cdx2+
W przypadku przerzutów odległych niestety niekorzystne.
Magdapoznan napisał/a:
niby lekarze nie widzieli narazie przerzutów.
Jeśli znajduje się guz w materiale opisanym jako "macica, jajniki" i jest napisane "Guz o budowie typowej dla gruczolakoraka jelita grubego" to obojętnie czego by nie widzieli, wskazuje to na przerzut.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum