yeneffer_20,
Trudno jednoznacznie powiedzieć co to jest.
Zgadza się, że przy osteoporozie jest rozrzedzenie kości, również niewielkie rozrzedzenie nie jest niczym groźnym, no ale u Was mamy chorobę nowotworową i takie zmiany mogą budzić jakiś niepokój. Obraz nie wygląda źle, właściwie oprócz tej jednej zmiany nie ma nic niepokojącego.
Czy mama ma jakieś objawy, które mogłyby sugerować przerzuty do OUN? utrata pamięci, zapominanie, mylenie faktów, bóle i zawroty głowy, mdłości?
Jak pisałam wcześniej, nie wiem czy lekarz zdecyduje się zrobić MR czy stwierdzi, że przyjmowana przez mamę chemia zadziała na ewentualny przerzut do OUN, jeśli to rzeczywiście przerzut jest.
Czyli nie konkretnie MR głowy żeby sprawdzić czy tam jest przerzut tylko chce sprawdzić cały kościec?
A co doktor powiedziała na wynik, czy według Niej to przerzut czy nie?
Powiedziała żeby się tym nie stresować na razie i że to mogą być zmiany wynikające z osteoporozy. Z jednej strony nie chcę wzbudzać w sobie paniki z drugiej nie chcę niczego przegapić. Mamy 2 tygodnia do wizyty lekarskiej i sama nie wiem o co tam prosic? O skierowanie na MR czy badanie koścca?
Dzień dobry ponownie. Przykro mi że znowu muszę prosić o pomoc ale odebralusmy wyniki badania PET i niestety wyszły aktywne metaboliczne guzy w jedynym pozostałym płucu.Jaka jest dalsza droga? Co możemy zrobić dalej?
Wynik
[ Komentarz dodany przez Moderatora: JustynaS1975: 2018-01-03, 09:34 ] Załączając wyniki badań, proszę usuwać dane lekarzy.
To nam jest przykro, że choroba nie ustępuje, Ty jak masz pytania, pytaj śmiało, forum ma pomagać, taka jego rola.
No niestety wynik nie jest optymistyczny, jest niestety ponownie proces nowotworowy w części prawej płuc.
yeneffer_20 napisał/a:
Co możemy zrobić dalej?
Nie znalazłam w Twoim wątku wyniku hist.pat. albo nie widzę albo nie wstawiłaś, przypomnij proszę jakiego mama ma raka płuc?. drobnokomórkowy, niedrobnokomórkowy?
Czy w takim przypadku możliwe będzie zastosowanie radioterapii radykalnej? Wiem że to zależy od stanu pacjenta ale gdyby wszystkie inne wyniki były dobre to czy przy takich wynikach (woda w miejscu po plucu) moglibyśmy to zrobić?
yeneffer_20,
Generalnie przerzuty do drugiego płuca są klasyfikowane jako przerzuty odległe. Bardzo mi przykro, wiem, że nie to chciałaś przeczytać..
I jako taki, nawrotowy ndrp jest leczony paliatywnie - cth, rth, leki celowane. Doczytałam, że próby leczenia operacyjnego bądź rth stereotaktyczną bywają możliwe jedynie w bardzo ściśle określonych przypadkach ( jeden przerzut, jego konkretne położenie, wiek chorego, stan ogólny, itd).
Nie czuję się pewnie w tym temacie, mam nadzieję, że ktoś lepiej zorientowany coś jeszcze dopowie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum