Witam,
Może ktoś z was pomoże mi zrozumieć wyniki rezonansu magnetycznego :(
Oto opis :
W segmencie V wątroby obszar nieco hiperintensywny w obrazach T2 zależnych o wymiarach poprzecznych 26x21 mm z cwchami intensywnego wzmocnienia kontrastowego w fazie tętniczej z widoczną blizną centralną, ulegający stopniowemu zrównaniu wzmocnienia z prawidłowym miąższem wątroby. Drugi obszar o podobnym charakterze i wymiarach poprzecznych 27x26 mm widoczny jest w obrębie płata ogoniastego. Obwodowo w aegmencie VIII wątroby zmiana średnicy 7 mm bez restrykcji dyfuzji z cechami intensywnego wzmocnienia kontrastowego w fazie tętniczej ulegająca stopniowemu wash-out. Poza tym jama brzuszna bez zmian.
Wnioski dwie zmiany w wątrobie płat ogoniasty i segment V o cechach FNH. Trzecia zmiana o średnicy 7 mm położona w segmencie VIII obraz nie jest typowy dla naczyniaka ( w usg lekarz wpisał prawdopodobnie naczyniak).
I o ile wiem że te dwie zmiany większe są łagodne o tyle martwi mnie ta 3 zmiana ?
Nie rozumiem pojęć restrykcja dyfuzji ami terminu wash out :(
Może ktoś mógłby mi wytłumaczyć ten opis
Z góry przepraszam za błedy jeśli jakieś zrobiłam oraz być może błache pytania ale troche jestem zestresowana.