Prosze o interpretacje RTG klatki piersiowejj i poradę.
Witam, jestem tu nowa i pełna obaw, bardzo Was proszę o interpretacje RTG i poradę.
Mama pali od ponad 40l ma wieczny kaszel, duszności i ogólnie jest osłabiona ,ostatnio doszły bóle w klatce piersiowej prawostronne promieniujące do kręgosłupa.
Właśnie otrzymałam jej wynik RTG i skierowanie CITO!!! do pulmonologa, niestety mimo CITO termin wizyty mamy na koniec listopada.
Opis badania RTG : ,, Zagęszczenie o niepewnym charakterze w polu środkowym prawym - skupisko zmian włóknisto-naczyniowych? nie można wykluczyć innego charakteru! Drobne rozsiane zmiany włóknistw w obu płucach."
Co robić czekać? Czy szukać pomocy prywatnie?
Jak masz możliwość to ciśnie o przyspieszenie terminu
Będzie trzeba zrobić tomograf. Znowu się czeka.
Może poprosicie lekarza 1 kontaktu o skierowanie do szpitala?
W szpitalu szybciutko zrobią komplet badań.
_________________ Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą. – (Aureliusz Augustyn z Hippony)
Bonaj - dziękuje za odpowiedz, być może panikuje ale tylko ona mi już została i nie chciałabym jej za szybko stracić. Czytałam Twoją historię i dopiero teraz sobie uświadomiłam że to mamy chudnięcie może też być powiązane z chorobą zawsze była drobna ale teraz to już skóra i kości , do tej pory byłam przekonana że brak apetytu to wynik depresji po stracie bliskiej osoby.
Prywatnie koszt TK to ok 300 zł, możecie spróbować ? ( mieli byście wyniki w ręku ),kiedy pójdziecie pod koniec listopada do lekarza. Lekarz wówczas mógłby zacząć działać.
Powodzenia.
Skierowanie na TK już mamy też CITO , dostaliśmy je od razu z skierowaniem do pulmonologa. Tylko że w piątek było już późno i nie zdążyłam nic załatwić. Od jutra zaczynamy działać - trzymcie kciuki.
izi-76, z pewnością watro postarać się o jak najszybszą diagnostykę. Na podstawie samego RTG nie da się niczego sensownego powiedzieć.
Szukaj ośrodków z najwcześniejszym terminem wizyty i daty badania TK.
Wysyłałam wszędzie gdzie tylko się dało kopie RTG z prośbą o przyspieszoną wizyty do lekarza specjalisy i na badanie TK i własnie otrzymałam wiadomość że jutro o 8.00 mamy się wstawić do centrum pulmonologii i torakochirurgii na konsultacje
[ Komentarz dodany przez Moderatora: majkelek: 2015-10-20, 00:01 ] No i pięknie, gratulacje!
Na Śląsku
Osobiście robiłam, trzeba tylko kreatynine zrobić.
Zgodnie z przepisami dotyczącymi pracy w promieniowaniu jonizujacym.
1. Badania lub leczenie z zastosowaniem promieniowania jonizującego wykonuje się na podstawie PISEMNEGO skierowania będącego częścią dokumentacji medycznej
2. Bez skierowania może być wykonane badanie z zastosowaniem promieniowania jonizujacego prowadzone w ramach badan przesiewowych (dawniej rtg Klatki piersiowej a obecnie mammografia), stomatologicznych (powyżej 18rz), densytometria kostna( wyłącznie na aparacie do tego przeznaczonym. No i w przypadku ratowania zycia
3. REZONANS MAGNETYCZNY można robic Bez skierowania BO nie mamy tu do czynienia z promieniowaniem jobizujacym.
4. Promieniowanie jonizujące jest uznane za jeden z głównych czynników mutagennych wiec kontrolowana jest liczba badan i dawka pochłonięta podczas badania. .
Jestem technikiem rtg. Takze wiem o czym mowie.
Pozdrawiam
_________________ Co Cie nie zabije to Cie wk....zdenerwuje...
Kasiu, nie będzięmy zaśmiecać wątku izi-76 bo nie o to chodziło, tak jak powiedziałam u nas robią bz/skierowania załączam link przychodni.
I na tym wszystko w tym temacie.
Niestety moje obawy się potwierdziły, mama jest już po TK diagnoza rak płuca prawego z przerzutami do płuca lewego i kości. Nadal nie wiemy z kim konkretnie walaczymy , a raczej nie walczymy mama odmówiła dalszego leczenia... przyjmuje tylko środki przeciwbólowe i uspakajające.
Z dnia na dzień wydląda coraz gorzej , ostatnio byłam zmuszona wezwać karetkę, chcieli zabrać ja do szpitala - nie wyraziła na to zgody , podali tylko leki przeciwbólowe i kazali dzwonić gdyby jednak mama zmieniła zdanie.
Jak żyć? co robić ? czy jest szansa na to że mama podejmie się jednak leczenia?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum