Witajcie kochani dziś tata wyszedł ze szpitala Szczecin zdunowo niesamowicie przyjazna pani ordynator Iwona Witkiewicz diagnoza rak pierwotny w płucu zaatakowane węzły przyobojczykowe nie mam skanu badania histopatologicznego bo jest w Szczecinie a ja w warszawie ale tyle wiem na tym etapie gdzie jest rozsiany po organiźmie nie ma leczenia choroby trzeba wspomagać organizm... Skierowanie do przychodni onkologicznej żeby być pod stałą kontrolą...
Niestety stwierdzono anaplastycznego raka drobnokomórkowego. To nowotwór, którego rozsiew następuje w szybkim tempie, co przy przeciwwskazaniach do chemioterapii i leczeniu objawowym obawiam się, że nie daje Wam zbyt wiele czasu... Mediana czasu przeżycia leczonego DRP to 6-8 miesięcy. Przykro mi.
Wątróbkę, pietruszkę, szpinak, mięso czerwone (oczywiście najlepiej chude), buraczki... ogólnie produkty bogate w żelazo, można ewentualnie jeszcze uzupełnić dietę samym żelazem w tabletkach. Są również takie tabletki: wyciąg z czerwonego buraczka.
INDIANALW, moim zdaniem niech tatko je to na co ma tylko ma ochotę, nie odmawiaj Jemu niczego.
Może zapisz tatę do hospicjum domowego, to jest bardzo wygodne, będzie miał odpowiednią opiekę bez wychodzenia z domku.
Jeżeli narazie taka opieka nie jest potrzebna, to napewno w niedalekiej przyszłości będzie bardzo pomocna.
pozdrawiam
_________________ "Odnajdź w sobie zalążek radości, a wtedy radość pokona ból"- R. Campell
INDIANALW, podpiszę się pod tym co napisała ela1, . Warto jest mieć już wszystko tak na wszelki wypadek zorganizowane. Hospicjum - bardzo pomocna dłoń.
A jeżeli chodzi o odżywianie to niech tatko je po prostu to co lubi. Ja mojemu tacie jedyne co podawałam dodatkowego do np. obiadków to sok z buraczków.
_________________ Anelia
Jeśli wiara czyni cuda,trzeba wierzyć,że się uda !
działanie tramalu przerzuty na mózg i ogólna panika taty
kochani czy po przyjmowaniu tramalu mogą dziać się rózne dziwne rzeczy????/dziś tata wpadł w jakąś dziwną agresje wył z bólu krzyczał na wszystkich przyjechało pogotowie doktor powiedział ze po oczach widzi ze sa przerzuty na mózg....i powinno sie zmienic srodek przeciwbolowy dostal ketonal w zastzryku zyly pekaja nie bylo sie gdzie wkluc ale sie udalo....jestem skolowana...jeden przypisuje tramal drugi to podwaza....czy ktos moze sie wypowiedziec w tym temacie?????
nie mam pojecia co pdpowiedziec mamie ....tata ma tlen ktorego nie chce ....do szpitala nie dal sie wziac.....
[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2011-11-30, 21:34 ] Post scalony.
Masz już swój wątek - kontynuuj w nim Waszą historię, zgodnie z Regulaminem Forum.
Jest możliwe, że takie są skutki uboczne tramalu, ale niestety istnieje też możliwość przerzutów do mózgu (aczkolwiek po oczach nie da się tego stwierdzić).
Zgłoście tę sytuację onkologowi prowadzącemu, być może zmieni leki p/bólowe i skieruje na MRI/TK głowy.
Może to dziwne ale ja właściwie też, po mojego taty oczach zauważyłam dziwną, niepokojącą zmianę i była to pierwsza szybko zauważalna zamiana. Następnie pojawiły się zachwiania równowagi i potworne zawroty głowy.
INDIANALW, czy tata jest też pod opieką hospicjum ?
_________________ Anelia
Jeśli wiara czyni cuda,trzeba wierzyć,że się uda !
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum