Czy jeśli pierwszy guz umiejscowiony jest około 10 cm od odbytu i uda się zachować zwieracze przy operacji bez wyłonienia stomii, to czy te zwieracze będą właściwie działać. Dowiedziałam sie od jednego z chirurgów, ze czasami lepiej zrobić od razu stomię. Na jakiej podstawie chirurg ocenia, że te zwieracze nie będą wydolne po zespoleniu?
Na jakiej podstawie chirurg ocenia, że te zwieracze nie będą wydolne po zespoleniu?
Takie pytanie najlepiej skierować do chirurga operatora.
Czasem wyłania się stomię czasową i pozostawia zwieracze, by po wygojeniu powrócić do naturalnego procesu wydalania. Czasem jest to niemożliwe i wyłania się stomię stałą. Jednak co zrobić i jak - będzie wiedział chirurg po otwarciu pacjenta na stole.
Ja polecam Dr Cichockiego. Pracuje na Wawelskiej, jak dla mnie i dla mojej rodziny wspanialy lekarz i fachowiec w tym co robi. W czerwcu tego roku operował mojego Tatę-także rak jelita grubego. Osobiście mogę Dr polecic w 100%.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum