Radioprotect, calmapherol, maść witaminowa z wit a. Mojej Mamie najlepiej pomogła właśnie ta maść witaminowa, jak skóra już była czarna prawie. Zajrzyj do wątku http://www.forum-onkologi...jonie-vt748.htm
Proponuję maść Linomag, stosował ją mój mąż podczas radioterapii - rak migdałka podniebiennego.Następnie w/g schematu piankę oczyszczającą Menalind lub Esemtan potem na to Octenisept (odczekać aż trochę przeschnie) i smarowanie kremem Argosulfan( wykonywać w sterylnych rękawicach). To co napisałam w/g schematu stosowane było w szpitalu przez pielęgniarki WCO Poznaniu a następnie w domu. Skóra na szyi zagojona.
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
Ja stosowałam przez cały okres naświetlań i trochę po tylko krem Calmapherol i nie miałam żadnych odczynów na skórze, oprócz małej ciemniejszej niż reszta skóry, plamki. Polecam.
Ja nie smarowałem niczym. Myłem delikatnymi środkami dla niemowląt, nie wycierałem skóry, tylko lekko przykładałem ręcznik. Miałem trzy radioterapie, żadnego odczynu na skórze. Pod koniec napromieniania szyi trochę piekło, to psikałem panthenolem.
_________________ Każdy ma swoje walety i zady
THINK BEFORE YOU SAY SOMETHING STUPID
Tomi1, odwiedziłeś nasze Forum (dziękujemy), zakładając jeden watek, zadając powyższe pytanie. Zapewne jesteś już po zakończonym leczeniu, dlatego fajnie by było abyś nas odwiedził ponownie i podzielił się swoimi metodami (i szpitalnymi zaleceniami), leczenia odczynu popromiennego w trakcie i po; radioterapii szyi.
Każdy z nas ma inny plan leczenia, inny obszar napromieniowania, wynikający z wielkości naciekania guza; od kilku milimetrów, do kilku centymetrów. Ilość naświetleń ('lamp") na guz jest tez inna; jak napisał np. o Sobie Gazda (Cyberknife) trzy radioterapie, do 35 czy tez 37 naświetleń. Stad też, odczyny popromienne, które maja miejsce średnio w trzecim tygodniu naświetlania, narastają z każda kolejną lampą.
Każda klinika, jak wynika z naszych obserwacji, stosuje swój sposób postępowania i zalecenia w trakcie leczenia, stąd to od nas i lekarzy, którzy się nami opiekują w trakcie długiego pobytu w klinice, zależy jaka metodę zastosujemy.
_________________ Przeszłość została napisana, lecz możemy się z niej uczyć i zmieniać przyszłość
Dzień dobry. Czytam forum od jakiegoś czasu, ponieważ moja mama rozpoczęła radioterapię gardła (jest po naświetlaniach). Zorientowalam się już mniej więcej w nazwach polecanych specyfików lagodzacych skutki uboczne. Ma jednak kilka pytań: 1. Czy kremy łagodzące typu Radioprotect, krem z Wit. A, Calmapherol (rozumiem że można je stosować zamiennie) powinna stosować już teraz czy jeśli pojawią się oparzenia (na razie ma tylko trochę zaczerwienioną twarz)? 2. Na twarz i szyję czy na samą szyję? 3. Czy n twarzy może stosować makijaż- podkład ? 4. Czym myć twarz / zmywac makijaż?
Moja mama stosowała dosyć wcześnie, bo też szybko pojawiła się zaczerwieniona skóra. Zanim była jednak czerwona, czuła ściągnięcie tej skóry i na to pomagał calmapherol. Różne kremy stosowała zamiennie, ale maść z witaminą a to już w ostatnim okresie, jak skórę na szyi miała niemalże czarną. To wszystko potem ładnie zeszło i dzisiaj (w listopadzie minie 3 lata od radio) nie ma żadnego śladu.
Podkład może ściągać skórę, albo podrażniać. Ale nie poradzę nic tutaj, bo mama nie stosowała wtedy podkładu. Pamiętam, że kremem p-zmarszczkowym, który miała przed chorobą, smarowała tylko tę część twarzy, która nie była naświetlana.
Co do mycia, to jedni zalecają mycie, inni nie, ale moja mama stosowała bardzo delikatne mydło (takie z mydlarni najlepiej, nie sklepowe), silnie natłuszczające.
Chyba musicie coś popróbować do zmywania makijażu, może olej kokosowy nierafinowany? Oleje zmyją makijaż, a nie podrażnią dodatkowo. Na te części twarzy, które były naświetlane, bo reszta nienaświetlana będzie raczej bezproblemowo reagowała na dotychczasowe kosmetyki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum