wracam
na forum po 3 latach poprzednio z nowotworem płuc walczył mój teść
tym razem moja teściowa jest po wycięciu guzka z piersi
mamy wynik i proszę o pomoc w odczytaniu przepisuję wszystko dokładnie z otrzymanego wyniku:
zrazik piersi lewej o wymiarach 8x7x4cm oznaczony nitkami
01-na godz.9 kremowa zmiana (1x1x2,5cm)
I-III Carcinoma ductale invasivum mammae G2 Bloom 2 diameter 11x8mm
02-w odległości 1,5cm od godz. 6 zmiana (1,5x1x2cm)
I-III Carcinoma ductale invasivum mammae G2 Bloom 2 diameter 20x9mm cum signis desmoplasiae et invasio vasorum
03-godz.3
In linea excisionis chirurgicae tela carcionomatosa absunt
04-godz.12
In linea excisionis chirurgicae tela carcinomatosa absunt
05-głęboka linia cięcia
In linea excisionis chirurgicae profunda carcinomatosa absunt
II węzeł wartowniczy chłonny pachy lewej
06- Lymphadenitis reactiva (0/2)
tyle mamy w wyniku proszę wytłumaczcie mi to na język polski co to jest, jakie jest rokowanie i jakiego leczenia mozna się spodziewać.....
Na pewno cały wynik? Bo brakuje marginesów, oznaczeń receptorów (mogły być w biopsji) ostatecznego oznaczenia pTNM. Co jest:
- 2 guzy do 2,5 cm o średnim stopniu złośliwości, w drugim wykryto inwazję w naczyniach- nie sprecyzowano czy limfatycznych (w tym wypadku bez znaczenia) czy krwionośnych (niedobry prognostyk).
- w żadnej linii cięcia chirurgicznego nie wykryto tkanki nowotworu, czyli wygląda że wycięto radykalnie, chociaż powinny być podane wielkości marginesów.
- nie wykryto raka w węźle wartowniczym - taka drobna niedokładność - w opisie próbki napisano węzeł wartowniczy, a w wyniku 0/2 czyli brak komórek nowotworowych w 2 węzłach.
Całość nie wygląda źle, ale to wszystko co na postawie tych danych można powiedzieć o rokowaniach. Wyglądałoby jeszcze lepiej gdyby była mastektomia.
Rozumiem że to była operacja oszczędzająca, jeżeli nie była poprzedzona chemioterapią to teraz powinna być chemioterapia, a następnie naświetlania i ewentualna hormonoterepia jeżeli będą wskazywać na to badania receptorów. To samo dotyczy herceptyny - potrzebny jest wynik HER2.
w wyniku biopsji przed operacją jest tylko napisane in excisionibus examinatis infiltratio carcinomatis ductalis
innych wyników niema wizyta w poniedziałek to zobaczymy co lekarz powie, operacja była oszczędzająca
[ Dodano: 2016-04-15, 19:18 ]
w wypisie ze szpitala mamy jeszcze
rak piersi lewej cT1 no, mo. C50.9.
wycięcie guza piersi BCT-85.26
wycięcie węzła wartowniczego 40.12
No to stanowczo upomnijcie się o wyniki receptorów hormonalnych ER (estrogenowy) PR (progesteronowy) i HER2. Od tego zależy planowanie leczenia.
Wyleczalność raka piersi zlokalizowanego (bez zajęcia węzłów chłonnych) w standardowo prowadzonej terapii jest bliska 100 %. Standardowa obecnie terapia to: chemioterapia, wycięcie guza (w tym wypadku powinna być mastektomia) herceptyna i/lub hormonoterapia w zależności od wyników. Tutaj zaczęto od wycięcia i trzeba dołożyć radioterapię bo operacja oszczędzająca.
Czy było wiadomo przed operacją że to dwuogniskowy? Czy chirurg proponował odjęcie całej piersi?
przed operacją w badaniach usg i mammografii były widoczne dwa guzki, mama chciała usunięcie całej piersi ale lekarz odradził nie wiem dlaczego takie posunięcie i zrobił operację oszczędzającą, mama teraz ma bardzo zaognioną tą pierś jest na antybiotyku, ciągle coś z okolicy sutka się sączy i boli już miała wyjęte dreny i potem ponownie jeden zakładany ogólnie czuje się słabo na nic nie ma siły pewnie to efekty narkozy, zabiegu bo i emocje też swoje robią
[ Dodano: 2016-04-15, 21:45 ]
a jeszcze zapytam co to znaczy rak inwazyjny bo z takim chyba tu mamy do czynienia....
Jeżeli komórki nowotworowe nie mają zdolności do przenikania do innych tkanek, to jest stadium in situ (nieinwazyjny), kiedy komórki guza naciekają otoczenie to jest to nowotwór inwazyjny. Z takim zwykle się spotykamy.
Teraz coraz częściej odstępuje się od mastektomii, ponieważ rokowania przy operacji oszczędzającej iz radioterapią są porównywalne. Ja przy G2 i takim samym typie raka miałam operację oszczędzającą. W węźle wartowniczym był mikroprzerzut i mimo to nie będę miała wycinanych węzłów chłonnych tylko radio- i hormonoterapię. Miałam co do tego obawy, ale przeczytałam w fachowym artykule, że przy mikroprzerzutach jest to prawidłowe działanie.
dziękuję Wam za odpowiedzi a czy skoro nie ma nic w węzłach chłonnych to znaczy że nowotwór był tylko w piersi, czy też niekoniecznie tylko tu siedział?
Napisałam Ci że w takich wypadkach wyleczalność jest prawie 100%. To "prawie" składa się takich przypadków że chora umiera z powodu skutków ubocznych terapii i tych bardzo nielicznych przypadków kiedy mimo czystych węzłów nastąpił rozsiew.
dziękuję za rozjasnienie sytuacji, dziś wizyta u lekarza zobaczymy co dalej...
[ Dodano: 2016-04-18, 20:35 ]
czekamy na oznaczenie receptorów możecie mi wyjaśnić na czym to polega, bo lekarz byl zdziwiony że w wyniku po operacji ich nie było i jutro mamy się w szpitalu dopytać czy przypadkiem gdzieś nam wyniku nie zawieruszyli ale jakby się okazało że go nie ma to jak to się oznacza? z materiału pobranego podczas operacji czy inaczej?
Czasami są robione z biopsji przed operacją, najlepiej jednak żeby robiono je z guza (w tym wypadku z 2 guzów). Fajny ten lekarz, nie wie że badania his- pat pooperacyjne standardowo nie obejmują badania receptorów. Nie macie czego szukać. Lekarz powinien dać zlecenie i określić z jakiego materiału, przypilnujcie żeby napisał że mają być przebadane obydwa guzy.
no właśnie lekarz twierdzi że dawał zlecenie na te receptory i dlatego zdziwił się że ich nie ma.........
[ Dodano: 2016-04-18, 21:06 ]
no to będzie nieźle jak okaże się że wyników nie ma.......i znów będzie czekanie....załamać się można....a czas ucieka....
Badanie receptorów trwa dłużej niż podstawowe badanie i dlatego niektóre zakłady patomorfologii przekazują dwa wyniki w różnych terminach. Jeśli wszystko razem na jednym wyniku, wówczas trzeba dłużej czekać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum