Komentarze nie związane bezpośrednio z historią choroby znajdują się w => tym wątku <=.
Chodzi o moją Mamuśkę 56 l. którą praktycznie na siłę zaciągnęłam do Onkologa - z niektórymi tak trzeba .
Rozpoznanie kliniczne : Guz piersi lewej do dgn.
Rodzaj pobranego mat: BACC węzła chlonnego śr 24x 10mm pachowego lewego.
Rozpoznanie:
Cellulae et foci carcinomatosi . Adenocarcinoma male differentiatum .
Obraz może odpowiadać rakowi sutka .
Następny odpiszę wynik USG piersi + obw. węzły chłonne
Wynik: Piersi o budowie tłuszczowo - gruczołowej
W piersi lewej na godz 1-szej 6cm o/b widoczny węzeł chłonny dł. do 10mm z widoczną wnęką.
Grzbietowo do niego tuż przy żebrze ,w mięśniu międzyżebrowym widoczna hypoechogeniczna zmiana o wym: 6,5x5,5mm.
Na godz. 7-mej hypoechogeniczny nieregularnego kształtu guz z widocznymi zmianami degeneracyjnymi ( zwapnienia, zwyrodnienia torbielowate ) o wym 35x25mm , wykazujący związek z powięzią i mięśniami klatki piersiowej.
Na godz 11-tej; 4cm o/b zaburzenie echostruktury o wym: 20x9mm , bez wyraźnej zmiany ogniskowej - w pierwszej kolejności wlóknienie ogniskowe.
W dole pachowym lewym węzeł chłonny hypoechogeniczny , podejrzany o meta o wym 25x11mm( wykonano BACC ) - wynik wyżej .
Pod lewym obojczykiem widoczne okrągłe węzły chłonne śr 4,5mm.
W piersi prawej na godz 3-ciej ; 2 cm o/b hypoechogeniczna lito-torbielowata zmiana śr 4,5mm - wskazania BACC.
Reszta węzłów ok.
Niestety nie ma jeszcze wyniku biopsji grubo-igłowej
Dzisiaj na wizycie Mama dostała skierowania na ; prześwietlenie płuc , USG j. brzusznej oraz skierowanie do chirurga onklogicznego - cel porady Do zabiegu .
Wiem że sytuacja nie wygląda kolorowo . Co o tym sądzicie
Zastanawiam się nad tym czy powinny być wykonane jeszcze jakieś badania , czy przed zabiegiem nie powinno być np chemii - jestem w tym temacie kompletnym laikiem i
absolutnie nie podważam decyzji lekarza .
Ale liczę na waszą pomoc i poradę . pozdrawiam