Wczoraj zadzwonila do mnie pielęgniarka ze przyszły moje wyniki cytologii i ze muszę je osobiście odebrać,
szybko pojechałam i okazało się ze są inne niż zawsze.
Zacznę od tego ze w styczniu miałam usuwane dwa polipy i wynik przyszedł histopatologiczny ze wszystko jest ok,
to było w lutym
dwa tyg temu postanowiłam zrobić badania kontrolne i nie bardzo wiem co to oznacza
zawsze miałam grupę 2 a teraz jestem przerażona.
Cytologia obecna:
jakość rozkazu, odpowiedni lecz wnioskowanie ograniczone z powodu obecności krwi w preparacie i obecności artefaktow.
Obraz cytologiczne, patologiczny.
Stopień cytologiczny ASC-H Wyniki nieprawidłowe z powodu zakażenia bakteryjne.
Wyniki patologiczny: ASC-H
Cytologia obecna: jakość rozkazu, odpowiedni lecz wnioskowanie ograniczone z powodu obecności krwi w preparacie i obecności artefaktow.
Artefakty - komórki bez znaczenia diagnostycznego...
Cytat:
Obraz cytologiczne, patologiczny. Stopień cytologiczny ASC-H Wyniki nieprawidłowe z powodu zakażenia bakteryjne. Wyniki patologiczny: ASC-H Proszę o interpretacje w miarę szybka. Pozdrawiam
Witaj, nieprawidłowy wynik nie musi oznaczać najgorszego. Oczywiście badanie cytologiczne jest niezwykle cennym badaniem ale nie jest badaniem w pełni rozpoznawczym. Wymaga wymaga zweryfikowania jeszcze innymi badaniami...
Nie mniej jednak ASC- H w systemie Bethesda uznaje się jako atypowe komórki nabłonkowe, w przypadku których nie można wykluczyć obecności zmian dużego stopnia...
Ale jeżeli robiono mi styczniu w szpitalu zabieg i wszystko było ok a zaleca się robienie cytologii raz do roku to chyba widzieliby gdyby było coś nie tak?
Ale jeżeli robiono mi styczniu w szpitalu zabieg i wszystko było ok a zaleca się robienie cytologii raz do roku to chyba widzieliby gdyby było coś nie tak?
W przypadku schorzeń ginekologicznych częstotliwość badań powinien określić lekarz.
Druga sprawa to ostatni rozmaz cytologiczny był mało czytelny:
Cytat:
wnioskowanie ograniczone z powodu obecności krwi w preparacie i obecności artefaktow
Myślę, że cytologia jest do powtórzenia.
I kolejna sprawa - gdyby powyższy wynik się potwierdził, to będzie konieczna dalsza diagnostyka. Prawdopodobnie będzie to kolposkopia.
Na szczęście wynik ASC- H; tylko w nielicznych przypadkach wskazuje na możliwość pojawienie się raka szyjki macicy...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum