Moja mama (64 lata) 02 października miała operację oszczędzająca piersi (nowotwór złośliwy guzek 0,7 mmcm).
Wyniki po operacji wykazały czyste węzły chłonne (usunięty wartownik) czyste granice - operacja nie musi być powtarzana gdyż wszystko zostało dobrze wycięte. Wyniki badań : Pobrane wycinki :
1. Guzek z marginesem górnym i tylnym (A-c)
2. Marines dolny (D)
3. Marines od strony skóry(E)
4. Marines od strony pachy (F)
5. Margines od strony mostka (G)
Opis mikroskopowy :
Mat. I; . - 8500/3 T-04030
1. Naciekający rak NST BR II (2+3+2) gruczołu piersiowego.
Marginesy tkanek zdrowych: górny - 4mm
tylny - 5mm
2,3,4,5. Bez nacieku raka.
Drugi wynik :
Opis makroskopowy
Trzy fragmenty tkanki o wym.0,7-1,8 cm
Opis mikroskopowy
Mat. I; . - 8000/3 T-04030
Naciekający rak NST BR II (2+3+2) gruczołu piersiowego.
Status receptorowy :
Receptor HER2: (2+) status graniczny
Receptor ER: (3+/2+) 95% wybarwionych jąder komórek raka
Receptor PgR: (3+/2+) 95% wybarwionych komórek raka.
Indeks proliferacyjny Ki67 (+) 18% wybarwionych komórek raka
Napisałam wszystko bo nie wiem co jest ważne..
Chciałabym się dowiedzieć co teraz mogą zalecić onkolodzy? Możliwa jest i chemioterapia i radioterapia? Po jakim czasie od operacji zaczyna się takie leczenie?
Wskazania do chemioterapii w dużym stopniu uzależnione są od ostatecznej oceny obecności amplifikacji HER2 (metodą FISH),
co jest koniecznie przy wartości niejednoznacznej (dla HER2 = 2).
Przy występowaniu amplifikacji (nowotwór tzw. luminalny B HER2 +) powinna zostać zastosowana CTH,
jeśli nowotwór okaże się luminalny B HER2 - (brak amplifikacji) wtedy podstawową metodą leczenia uzupełniającego powinna być hormonoterapia (Zalecenia (2013 r.), str. 239, tab. 14).
Radioterapia jest wręcz konieczna, z racji wykonania zabiegu oszczędzającego.
Zasady dotyczące jej łączenia z pozostałymi metodami leczenia opisane są w wyżej linkowanych 'Zaleceniach' od str. 238.
Monika81 napisał/a:
Po jakim czasie od operacji zaczyna się takie leczenie?
Chemio-/hormonoterapia niezwłocznie po wygojeniu się ran pooperacyjnych,
więc mogą zostać rozpoczęte już po 3-4 tygodniach od wykonania zabiegów.
Podobnie radioterapia, z tym, że jeśli ma zostać podana CTH, to radioterapia powinna być wdrożona po niej,
ale może być podawana jednocześnie z HTH lub herceptyną (trastuzumabem),
tak przynajmniej mówią zapisy 'Zaleceń', bo zdarza się, że bywa inaczej, o czym przeczytać można np. tutaj.
Generalnie opisana przez Ciebie wygląda bardzo dobrze:
nowotwór został wykryty we wczesnym stadium zaawansowania i ma korzystne cechy biologiczne,
co powinno przełożyć się z dużym prawdopodobieństwem na powodzenie leczenia.
Pozdrawiam i witam Cię na forum.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
[ Dodano: 2014-10-24, 10:01 ]
tam-tam-taram , przepraszam faktycznie guzek miał wielkość 0,7 cm czyli 7 mm. Jestem dość zakręcona więc może przez to popełniłam ten błąd... Guzek u mojej mamy został wykryty przy badaniu PET ponieważ 2 miesiące temu został u niej również zdiagnozowany czerniak więc po operacji na czerniaka był zalecony PET i dzięki temu guzek został wykryty.
Pozdrawiam
2 miesiące temu został u niej również zdiagnozowany czerniak więc po operacji na czerniaka był zalecony PET
To jest bardzo ważna informacja, którą nam nie przekazałaś.
W leczenie takiej pacjentki, musi byc brane pod uwagę wcześniejsze leczenie np. radioterapię nie zawsze można tak szybko wykonac jeszcze raz.
Musisz wkleic (bez danych osobowych lekarza i chorej) wszystkie badania i karty leczenia czerniaka oraz wynik tego PET-a
[ Komentarz dodany przez Moderatora: Richelieu: 2014-11-12, 21:12 ] Wątek dotyczący odrębnego nowotworu - czerniaka - został wydzielony => tutaj <=.
Proszę o opisywanie diagnostyki i leczenia każdego z nowotworów w odpowiednim miejscu.
Mam jeszcze pytanie dotyczące brachyterapii. Lekarka zaproponowała mamie po zakończeniu naświetlań brachyterapię zamiast kolejnych 5 naświetlań. Wiem, że nie wszyscy mają to proponowane stąd moje pytanie co jest lepsze?Dodatkowe 5 naświetlań czy właśnie brachyterapia? Dodam, że mama w przeciągu 4 miesięcy miała 2 narkozy ogólne i jeden zastrzyk w kręgosłup (złamana noga) i lekko się obawia kolejnej... co stosuje się w przypadku brachyterapii?
Monika81,
Na pytanie co jest lepsze, brachy- czy teleterapia, nie da się tak wprost odpowiedzieć. To zależy od rodzaju choroby i stanu pacjenta. Skoro lekarz Wam zaproponował tę akurat metodę, to znaczy, że widzi dla niej uzasadnienie- mały guzek pierwotny, czyste marginesy i czyste węzły. Brachyterapia będzie zdecydowanie mniej obciążająca dla Twojej mamy, klasyczna radioperapia osłabia całyorganizm.
Na pewno powinno być zastosowane znieczulenie miejscowe i być może również jakiś rodzaj sedacji, żeby mama sobie spokojnie przysnęła( ale bez intubacji)- ale najlepiej zapytać wcześniej onkologa co preferują anestezjolodzy przy tym zabiegu.
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum