Witam wszystkich serdecznie
Mój tata 8 lat temu miała usuniętą nerkę z powodu guza o wymiarach 3,5 cm o złośliwości G1.
wyniki krwi i samopoczucie przed super, wykryty przez przypadek.
Przez 8 lat co pół roku robił badania i chodził do urologa (usg jamy brzusznej).
Na kolejnym badaniu na drugiej nerce wyszły 2 guzy. 2,5 cm G3 i 4,5 cm G2.
Tomograf jamy brzusznej nie wykazał przerzutów.
Pierwsza kontrola po miesiącu ok ,
teraz tata jest 3 m-ce po operacji i widzę ,ze boli go kręgosłup i noga w biodrze.
Wiem,ze mogą być to przerzuty do kości i że trzeba zrobić scyntograf kości.
Tata wizytę u urologa-onkologa ma na koniec maja i nie chce słyszeć o wizycie u innego lekarza.
Jest osoba młodą 60 lat i wykształconą , o bardzo silnej osobowości i nie można na niego wpłynąć w żaden sposób.
Mam pytanie
1) Do jakiego lekarza z tymi bólami powinien się zgłosić: ortopeda czy onkolog.
Tutaj trochę zawinił lekarz prowadzący urolog który powiedział ,że nie ma potrzeby iść do onkologa i tego tata się trzyma ?
2) Czy badanie fosfatazy zasadowej i kwaśniej i wapnia jest miarodajne ?
3)Jakie badania kontrolne i jak często tata powinien robić ?
4)Czy tata kwalifikuje się na jakieś leczenie czy tylko badania kontrolne ?
Guzy dwa G2 i G3 chyba nie rokują najlepiej prawda ?
Pozdrawiam serdecznie wszystkich forumowiczów
Beata
Cześć,
przede wszystkim, by móc cokolwiek Ci więcej i bardziej precyzyjnie odpowiedzieć, podaj, proszę, dokładne informacje dot. wyciętego guza (czy był to rak miąższu nerki, jasnokomórkowy; najlepiej po prostu opis his-pat) itd.
Co można powiedzieć Ci już w tej chwili, to to, że jak tatę boli, a wcześniej nie bolało, to nie można czekać do końca maja z wizytą u lekarza. Bóle, o których wspominasz, z racji historii nowotworowej, właściwie same kojarzą Ci się z problemem onkologicznym, ale pamiętaj, że to może, ale nie musi być przerzut do kości. Należy to sprawdzić. Poszedłbym do onkologa, który zleci odpowiednie badania (ortopeda też powie, że badań, na czuja, niczego nie zobaczy i nie powie).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum