rak przewodowy trzustki prosze o informacje i porady
Witam u bliskiej osoby zdiagnozowano raka przewodowego trzustki nie miala tomografii tylko od razu operacje i resekcje czesci trzustki i sledzione wynik badania histopatologicznego
adenocarcinoma ductale pT2N1
C25,9 nowotwor zlosliwy trzustki
w badaniu mikroskopowym rak przewodowy ograniczony do trzustki (pT2, prep.2-7)
Stwierdza sie naciek pni nerwowych . Marginesy chirurgiczne wolne od utkania nowotworowego . Sledziona z cechami przekrwienia wolna od utkania nowotworowego .W 2 z 5 przebadanych wezlow widoczne przerzuty nowotworowe (pN1)
moje pytanie brzmi czy jest bardzo zle?
i Czy ktos moglby mi zinterpretowac wynik?
aktualnie nie mam mozliwosci dostepu do badan
czy jest pani w stanie cokolwiek powiedziec na podstawie tego co napisalam?
W sumie to nie wiem czemu nie bylo Tk tylko usg i wizyta u onkologa ktory zdecydowal o operacji ktora odbyla sie 3 tyg poznien podobno guz urusl przez te 3 tyg pol cm
[ Dodano: 2014-12-17, 22:38 ]
co znaczy druga czesc nawiasu prep.2-7)?
Tylko co do tego nawiasu (ocena całości, może być tylko po zapoznaniu się z całym wynikiem)
Z operacji do pracowni patologii przychodzą całkiem duze narządy lub ich fragmenty. Patolog po obejrzeniu i opisaniu całości dzieli materiał na preparaty i w wyniku opisuje ile było tych preparatów i z jakich fragmentów się składały. W nawiasie po prostu stwierdzono że rak przewodowy trzustki wykryto w preparatach od nr 2 do nr 7. Ale z jakiego narządu były te preparaty to tylko można przeczytać na początku wyniku his-pat.
claudia396@wp.pl,
Co do rokowań w tej chorobie najlepiej udzieli Ci informacji lekarz onkolog ponieważ on ma te wyniki badań.
Na forum o tej chorobie jest b.dużo.
_________________ ''Nagle tak cicho zrobiło się w moim świecie bez CIEBIE" *27.06.2011*
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum