Dziękuję za szybkie odpowiedzi
Podaję wyniki z badań jakie do tej pory zrobiłam.
RTG klatki piersiowej- pola płucne i cień środkowy bez zmian rtg.
MMG- Odcinkowe zgrubienie skóry w kgz piersi lewej. Poza tym skóra, tkana podskórna oraz brodawki w Mrtg bez zmian. Pachy wolne. Sutki w obudowie bogatogroczułowej mastopatyczne trudne do jednoznacznej oceny w Mrtg. W kwadrancie górnym zewnętrznym iersi lewej niewielkie zagęszczenie tkankowe z odcinkowym zgrubieniem skóry w sąsiedztwie. Patologicznych minkrozwapnień w sutkach nie stwierdza się.
USG piersi- Skóra tk. podskórna, brodawki bez zmian. Piersi w budowie tłuszczowo-gruczołowej. W piersi lewej w miejscu wciągnięcia skóry widoczny obszar hypoechogeniczny slabo odgraniczony od otoczenia wielkości 17x15 mm. Dół pachowy wolny. W dole pachowym lewym widoczne powiększone wezły chłonne największy w osi długiej 30 mm.
Biopsja cienkoigłowa - rozpoznanie klniczne: TU MAMMAE SIN, rozpoznanie cytologiczne: Cellulae carcinomatosae.
USG jamy brzusznej - W miąższu niepowiększonej wątroby co najmniej sześć dobrze odgraniczonych od otoczenia, hypoechogenicznych ognisk "meta" - największe obwodowo w płacie prawym o wym. 3,6 x 2,6 cm i 2,6 x 2,1 cm, w okolicy wnęki wątroby 2,6 cm i 2,4 cm, wpłacie lewym śr. 1,5 cm.
Echogeniczność pozostałego miąższu prawidłowa.
Pęcherzyk żólciowy echo (-),bezkamiczny.
PŻW. DŻW nieposzerzone. Trzustka prawidłowej wielkości, jednorodna.
Nerki prawidłowego kształtu i wielkości, bez zastoju i typowych cech kamicy.
Śledziona niepowiększona, jednorodna.
Biopsja gruboigłowa - Rozpoznanie kliniczne: CA MAMME SIN
Rozpoznanie histopatologiczne: Carcinoma ductale invasivusm G2.
Nowotwór nacieka tkankę tłuszczową i ogniskową skórę właściwą. Utkanie raka obecne we wszystkich biotypach.
Na tą chwilę są to wszystkie wyniki jakie posiadam. W styczniu tego roku już zauważyłam na piersi wgłębienie i od razu udałam się na USG, jednak wtedy nic nie wykryto.
Będę wdzięczna za wszelkie informacje.