Przepraszam za mało dokładny opis choroby mojej mamy. Rozumiem, że może to uniemożliwiać dokładniejszą ocenę. Chodziło mi głównie co oznacza ta progresja tego węzła, bo nie do końca byłyśmy pewne z mamą. Postaram się jednak, teraz, dokładniej opisać sytuację:
Raka szyjki macicy wykryto u mojej mamy w 2010 roku. Miała wycinane mięśniaki i torbiel, przy laparoskopii wykryli nowotwór. Było podejrzenie przerzutów do wątroby, ale po dokładniejszym badaniu okazało się, że to zmiany łagodne- naczyniaki, a więc lekarze mieli co do tego złe podejrzenia na szczęście
Gdy podejrzewali przerzuty miała wpisane "rak szyjki macicy IV B), potem Ib. Usunięto macicę z przydatkami, w związku z wynikiem histopatologicznym mama została brachyterapię na bliznę w szczycie pochwy. Mam napisane "Przeprowadzono leczenie HDR.."
Podano mamię też chemioterapię, 6 dawek, cisplatyna i topotecan. Dobrze reagowała na nią, nie wymiotowała, włosy wypadały, ale nieznacznie. Została zbadana i było już dobrze, przez 2 lata, na kontrolach, aż do niedawna, gdy na badaniu miała " Węzeł chłonny 18 mm nadprzeponowo przyprzełykowo, pozostałe węzły chłonne niepowiększone, a pojedyncze węzły chłonne granicznej wielkości, w wątrobie ogniska o morfologii naczyniaków [tutaj ich wielkość, ale to chyba nieistotne skoro są łagodne], drogi zółciowe nieposzerzone, w pęcherzyku żółciowym złóg, nerki, nadnercza, trzustka, śledziona prawidłowe, śledziona dodatkowa 8mm, stan po resekcji narządu rodnego- bez wznowy miejscowej, el. kostne i pozostałe części płuc bez zmian podejrzanych meta". Miała też jak napisałam podwyższony wynik markerów nowotworowych, teraz nie wiem o ile mogę napisać jutro.
Dostała znowu 6 dawek chemioterapii, to było jeszcze przed świętami, jak miała ostatnią dawkę. Dostała też Cisplatynę, Topotecan i osłonę Zofran.
Teraz na badaniach kontrolnych po tej chemioterapii ma wpisane tak:
" Dostępny badaniu miąższ płucny bez zagęszczeń czy zmian ogniskowych, jamy opłucnowe bez płynu, progresja wielkości węzła chłonnego przyprzełykowego do 24mm/19 mm [ten opis nas dziwi, bo wcześniej ten węzeł był 18 a nie 19 mm], pozostałe węzły zaotrzewnowe dyskretnie większe o 1mm, co może mieścić się w granicy błędu pomiarowego- do obserwacji, w tkance podskórnej podbrzusza dość liczne lite zmiany, najpewniej poiniekcyjne, poza tym obraz TK narządów jamy brzusznej i miednicy mniejszej nie uległ istotnym zmianom, jama otrzewnowa bez płynu, pozostałe węzły chłonne- obraz jak poprzednio, struktury kostne bez zmian podejrzanych".
Co to oznacza?