Szpital na Szaserów ma jodowanie.
Właśnie dzis byłam zobaczyć i ewentualnie ustalić termin jodowania.
Wszytko do ogarnięcia jest po wynikach badania.
dalsze leczenie zależy od wyniku histopatologicznego.
witam
dziś odebrałam wynik badania histopatologicznego
rozpoznanie mikroskopowe- Częściowo guzkowo przebudowany miąższ tarczycy z licznymi ogniskami limfoplazji oraz ogniskowymi cechami odczynowego pobudzenia komórek pęcherzykowych tarczycy.
obraz morfologiczny zgodny z rozpoznaniem - Thyreoiditis chronica Hashimoto ( w styczniu robiłam badanie anty-TPO wynik 18,12- co wykluczyło te chorobę)
rak brodawkowaty tarczycy , wariant pęcherzykowy (FVPTC). Guz w największym wymiarze 8 mm.
Nowotwór dobrze ograniczony cienką pseudotorebką łącznotkankową, nie wykazuje angioinwazji ani naciekania tkanek okołotarczycowych. pT1a, pN0.
Wynik wskazuje na obecność raka brodawkowatego pęcherzykowatego tarczycy
o korzystnym rokowniczo wczesnym zaawansowaniu choroby: mały guz pierwotny, brak przerzutów do lokalnych węzłów chłonnych.
Przy tak niskim zaawansowaniu choroby wg aktualnych Zaleceń (2013 r.) nie ma wskazań do leczenia uzupełniającego jodem promieniotwórczym (str. 394):
Cytat:
Leczenie jodem promieniotwórczym
[...]
U chorych na raka T1aN0M0, którzy cechują się bardzo małym ryzykiem wznowy, leczenie nie jest wskazane
(możliwe w przypadku konieczności wykluczenia mikroprzerzutów w węzłach chłonnych i odległych narządach oraz zamiaru uzyskania maksymalnego wzrostu dokładności dalszego monitorowania choroby).
Do wyjaśnienia z lekarzem pozostaje kwestia rozpoznania w wyniku badania histopatologicznego
wcześniej wykluczonej choroby Hashimoto.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
W linkowanych wyżej 'Zaleceniach' (str. 393) znajdujemy następujący zapis:
Cytat:
Ocena radykalności zabiegu opiera się na łącznej interpretacji pooperacyjnego badania patomorfologicznego i USG, pooperacyjnej scyntygrafii szyi oraz badania stężenia tyreoglobuliny (badania wykonane nie wcześniej niż 1–2 miesiące po operacji, a do scyntygrafii szyi oraz oceny stężenia Tg konieczna jest stymulacja TSH).
co wobec braku odniesienia zalecenia wykonania scyntygrafii szyi dla określonego stadium zaawansowania
interpretuję jako wskazanie obowiązujące dla każdego przypadku.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
pierwsza odbyła sie w przychodni na Szaserów. Lekarz chirurg onkolog po przeczytaniu wyniku histopatologicznego, określił, ze jest to rak najłagodniejszy ( z takimi dobrymi parametrami) i nie ma potrzeby aby dalej monitorować chorobę.
Może ten lekarz miał racje ale to jest moje życie i to ja muszę mieć absolutną pewność , że na jakimś kolejnym etapie jest wszystko ok.
Pojechałam również do COI Ursynów. Tam po odczytaniu wyniku histopat. wyznaczono mi termin podania jodu w dawce diagnostyczne oraz wykonanie scyntygrafii. Wszystko odbędzie się za półtora miesiąca.
Dzięki temu , ze jestem na tym forum i to, że otrzymałam odpowiedź od Richelieu, oraz od innych forumowiczów , byłam bardziej dociekliwa i wnikliwa- i za to Wam kochani bardzo dziękuje.
Elab, czyli będziesz przechodzić przez to samo co ja, ja będę wcześniej to opowiem jak to było jak będę już po. Też musisz odstawić hormon prawda? Nie wiem jak to jest że jeden lekarz mówi że jod tu niepotrzebny a drugi że tak... i bądź tu mądry
anka244
chętnie wysłucham Twoich doświadczeń z pobytu na jodowaniu.
Ja również w odpowiednim czasie czyli ok miesiąca od badania odstawiam Euthyrox ( obecnie biore N 150) i zgłaszam sie na badanie.
Obawiam sie tylko tego jak będzie reagował mój organizm na brak tyroksyny.
Obecnie jak biorę ten lek to czuje sie świetnie. Porównując do czasu sprzed operacji - to teraz czuje sie bez porównania lepiej. Jest ok. Gdyby jeszcze waga trochę spadła byłoby cudownie.
Mam doświadczenie dotyczące jodowania diagnostycznego w COI. W razie jakichkolwiek pytań chętnie pomogę. Też odstawiałam Euthyrox, do przyjemności to nie należy.
_________________ Czy to nie smutne, że większość ludzi musi zachorować, by zdać sobie sprawę z cudowności życia?
Jostein Gaarder
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum