Co oznacza serous borderline tumor jajnika i jakie jest dalsze leczenie
Otrzymałam wynik badania histo-pat w rozpoznaniu mam serous borderline tumor mam pytanie jakie powinno być dalsze leczenie jeśli mam już usunięty prawy jajnik wraz z przydatkami wizytę mam dopiero za tydzień a ja cała chodzę z nerwów
W skrocie: jest to nowotwor na granicy zlosliwosci - cos pomiedzy nowotworem niezlosliwym i rakiem.
Mysle, ze najwazniejsza dla Ciebie informacja, ze rokowania sa bardzo dobre, zwlaszcza jesli zostal wykryty we wczesnym stadium. Leczenie zaczyna sie (i zazwyczaj na tym sie poprzestaje) od operacji.
Witam po usunięciu jajnika z przydatkami w histopad wyszło iż jest to guz graniczny czy ktoś wie jakie może być dalsze leczenie,czy usuną mi wszystko? Mam dopiero 26 lat i chcę mieć dzieci jestem załamana czy ktoś może jakoś mi pomóc i odpowiedzieć
[ Komentarz dodany przez Moderatora: alaslepa: 2014-11-07, 18:02 ] Wątki scalone. Zakładanie nowych tematów(jeśli dotyczą choroby tej samej osoby) jest niezgodne z regulaminem forum, który zaakceptowałaś.
Ewka,
nie zakładaj nowych wątków w tej samej sprawie, zadałaś dziś pytanie i otrzymałaś odpowiedź, która zawiera istotne dla Ciebie fakty, na kolejne pytanie też ktoś z pewnością odpowie, cierpliwości. Pozdrawiam.
wyszło iż jest to guz graniczny czy ktoś wie jakie może być dalsze leczenie
Dalsze leczenie jest konieczne tylko wtedy, jeśli w histopatologicznej weryfikacji usuniętych tkanek stwierdzono nieradykalność wykonanego zabiegu operacyjnego lub obecność komponentów inwazyjnych.
W pozostałych przypadkach guzów granicznych radykalne ich usunięcie kończy proces leczenia.
Ewka87 napisał/a:
czy usuną mi wszystko?
Nie:
Cytat:
W nowotworach o granicznej złośliwości podstawą postępowania jest leczenie chirurgiczne zgodnie z zasadami stosowanymi w raku jajnika (wyjątkiem jest wykonywanie limfadenektomii miedniczej i aortalnej).
U młodych kobiet, które pragną zachować płodność, możliwe jest zachowanie drugiego jajnika z jajowodem i macicą.
Usuwanie macicy oraz pozostawionego przydatku po urodzeniu planowanej liczby dzieci jest dyskusyjne.
Procedura taka nawet w odniesieniu do nowotworów inwazyjnych nie jest zalecana (j.w., str. 301):
Cytat:
Wykonywanie operacji weryfikujących uzyskanie odpowiedzi na leczenie, czyli tak zwanych zabiegów drugiego wglądu (second-look operations), nie wpływa na wydłużenie czasu przeżycia i nie jest obecnie zalecane w praktyce klinicznej.
tym bardziej więc w odniesieniu do nowotworów granicznych.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum